• Terug
  • Nieuws
  • Christiaan Dekker diaconaal consulent
4 februari 2021

Ruim 30 PKN-kerken in Oost–Groningen kunnen (zodra corona het toelaat) een bezoekje verwachten van Christiaan Dekker. Hij is sinds 1 november diaconaal consulent van de Classis Groningen–Drenthe.

Christiaan - hij is benoemd voor een periode van vijf jaar - inventariseert armoede initiatieven van de diaconieën en (lokale) stichtingen, verbindt ze actief met elkaar en ondersteunt kerken bij de ontwikkeling van beleid. Hij wordt bijgestaan door ervaringsdeskundige Alex Schepel.

De rol van aanjager en verbinder is de 42-jarige inwoner van Onstwedde op het lijf geschreven. Hij werkte voor zijn komst naar het noorden bij Lava Jeugdwerk, als consulent Jeugdwerk voor Gelderland. Daar hielp hij met de ontwikkeling van het jeugdwerk. "De nadruk lag op relatievorming. Je moet niet óver, maar mét de jeugd praten. Betrek de doelgroep erbij. Dat geldt ook voor de kerk: zoek contact met mensen in armoede."

Voor zijn periode bij LAVA was Christiaan vier jaar in Rijnsburg actief als voltijds missionair werker in de PKN. Hij hielp ook daar met de ontwikkeling van beleid en deed missionaire taken, zoals het toerusten van ambtsdragers. "Ik was een spin in het web, een verbinder tussen kerk, welzijnsstichtingen en bijvoorbeeld verslavingszorg. De kerk is geen eiland maar moet middenin de maatschappij staan."

Gelatenheid
Christiaan heeft gemerkt dat in onze regio een zekere gelatenheid bestaat bij mensen die in armoede leven. "In Oost–Groningen komt veel generatie armoede voor. Gedrag en denkwijzen over het leven worden dan (onbedoeld) doorgegeven en houden mensen in armoede. Een jongen van dertien uit Oude Pekela werd pas gevraagd wat hij wilde worden en hij zei: 'Als ik maar een uitkering krijg, is het mij best'.

Dat raakt me, ook als geboren Sappemeerder, en het motiveert mij om dit principe samen te doorbreken. Kerken doen overigens al veel. Ze helpen voedselbanken en steunen vele andere initiatieven en er zijn veel vrijwilligers actief. Kerken hebben echter vaak geen zicht op armoede binnen eigen kring. Het is mijn taak kerken bewust te maken en armoede te (h)erkennen. Ik inventariseer de komende tijd eerst wat er al aan initiatieven is. Staat het onderwerp op de kerkelijke agenda? Ik hoop hier uiterlijk in februari een beeld van te hebben. Verder ben ik bezig met netwerken en kennismaken en ik leg zoveel mogelijk verbinding tussen organisaties en kerken. Omdat mijn functie nieuw is, moet er nog veel ingevuld worden."

Dubbeltje
Veendammer Alex Schepel (50) herkent het verhaal van Christiaan heel goed. Als kind uit een Gronings arbeidersgezin maakte hij zelf armoede mee. "Je bent nu eenmaal voor een dubbeltje geboren en wordt geen kwartje, denken veel mensen. Dat heb ik ook altijd gedacht. Vaak is er achterdocht ten opzichte van instellingen. Ze willen wat van je, ze willen de kinderen afpakken. Laag opgeleide mensen hebben bovendien vaak een gebrek aan eigenwaarde. Je woont nu eenmaal in een achterstandswijk. Alleen het woord al...

Je gaat je gedragen naar wat er over je gezegd wordt en houdt de situatie zelf in stand. Veel mensen willen wel veranderen maar krijgen de kans niet. Er leven nu nog steeds heel veel mensen onder het juk van negatieve ervaringen die armoede met zich meebrengt. Ik heb in mijn jeugd de financiële druk misschien niet zo erg hard ervaren maar merkte wel dat we niet mee konden doen met bepaalde trends. Andere kinderen hadden merkschoenen, ik niet. Kinderen uit rijkere wijken woonden in een koophuis, wij huurden. Mensen uit andere wijken gaven elkaar knuffels. Dat deden wij niet. Er is ook zoiets als emotionele armoede. Bij ons gingen financiële en emotionele armoede hand in hand."

Ervaringswerker
Alex wordt door de Classis ingehuurd om onder meer workshops te verzorgen. Hij trekt regelmatig met Christiaan op. Alex is actief in de stichting Sterk Uit Armoede, zat in de diaconale stuurgroep van de Classis en in de sollicitatiecommissie voor de diaconaal consulent. "Fijn dat ik als ervaringsdeskundige ook mijn mening gelijkwaardig mocht inbrengen. Er moet wel een klik zijn met de kandidaat. Die was er met Christiaan meteen."

Interesse
Volgens Christiaan is oprechte interesse in de persoon een sleutelwoord, ook voor kerkmensen. "Het mooiste wat je als kerk kan doen, is het gesprek aangaan zonder dat je misschien direct een oplossing hebt en zonder verborgen agenda. Het gaat er niet om, jezelf een goed gevoel te geven en die arme wel eens even te helpen. Duurzame relaties zijn nodig, mensen in armoede ontbreekt het vaak aan een sociaal netwerk. Gewoon 'er zijn'.

Mijn aanstelling geeft aan dat er binnen de kerken langzamerhand bewustwording ontstaat. Het is mooi dat de classis geld beschikbaar heeft gesteld om het probleem aan te pakken. Al zou ik het onderwerp maar in tien kerken bespreekbaar kunnen maken en al zouden er maar vijf gezinnen uit armoede worden geholpen, dan zou dat al winst zijn."

Tussen wal en schip
Eén keer in de maand wordt in uw krant de column 'Tussen wal en schip' geplaatst, waarin Christiaan Dekker herkenbare voorbeelden uit de praktijk beschrijft. Vanzelfsprekend worden fictieve namen gebruikt.

Eén keer in de maand wordt in uw krant de column 'Tussen wal en schip' geplaatst, waarin Christiaan Dekker herkenbare voorbeelden uit de praktijk beschrijft. Vanzelfsprekend worden fictieve namen gebruikt.

Bron/foto: Streekblad