• Terug
  • Nieuws
  • Onderzoek naar opslag in zoutkoepels
2 februari 2021

Duitse buren houden hun hart vast voor opslag van kernafval: 'We zijn uiterst waakzaam.' Ook onderzoek naar opslag in zoutkoepels Onstwedde, Schoonloo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo.

Groningen en Drenthe moeten op hun hoede zijn nu Duitsland naar geschikte locaties zoekt voor opslag van kernafval in ondergrondse zoutkoepels. Meerdere zoutcavernes liggen op een steenworp afstand van de Nederlandse grens.

Vorige week werd duidelijk dat een aantal gemeenten net over de grens bij Ter Apel − Dorpen, Lathen en Börger − als mogelijke locatie wordt genoemd. Daaraan kan nu ook de regio Rheiderland, met de gemeenten Bunde, Weener en Jemgum, net over de grens bij Bad Nieuweschans worden toegevoegd. ,,We zijn uiterst waakzaam’’, zegt Gerald Sap, burgemeester van Bunde.

‘Geen kernafval in beschermd vogelgebied’
Hoewel Bunde mogelijk een geschikte locatie voor kernafval is, wil Sap niet geloven dat Rheiderland dat ook krijgt. ,,Grote delen van Rheiderland zijn beschermd vogelgebied. Maar je weet het nooit. We wachten het besluit af en zullen zoveel mogelijk deelnemen aan vergaderingen en informatiebijeenkomsten.’’

Stad-Groninger Herman Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist met name over milieu, kent het Duitse rapport waarin wordt verwezen naar mogelijke locaties. ,,Voor een normale burger is het amper te doorgronden. Je moet er veel moeite voor doen en op basis van coördinaten de juiste plek zoeken. Ik ben er uren mee bezig geweest.’’

Landkreis Emsland heeft het ministerie van Milieu in Berlijn gevraagd de eerste locatie-schifting, die al over een paar maanden plaatsvindt, uit te stellen. Berlijn wil daar niets van weten, want de tijd dringt. In 2031 moet de keuze voor een opslaglocatie bekend zijn. Daarna moet de ondergrondse opslag nog worden aangelegd. De burgemeester van Westerwolde liet vorige week al weten zich zorgen te maken over de mogelijke ontwikkeling wat betreft onderaardse opslag van kernafval. Ook de PvdA-Statenfractie in Groningen komt in het geweer.

Duitsland wil geen Nederlands kernafval opslaan
Op dit moment telt Duitsland zestien bovengrondse opslagplaatsen voor hoogradioactief afval. Veelal bij de kerncentrales. Het buurland telde ooit 17 kerncentrales, waarvan die in Lingen − grenzend aan Drenthe − als laatste eind 2022 sluit.

Damveld zegt niet te kunnen doorgronden welke criteria worden gebruikt voor de schifting. Hij vindt wat dat betreft de communicatie tussen overheid en burgers niet goed. Hij wijst er verder op dat Duitsland heeft aangegeven geen Nederlands kernafval te willen opslaan. Het ministerie van Infrastructuur in Den Haag onderzoekt sinds eind vorig jaar welke locaties in Nederland geschikt zijn voor opslag.

‘Nieuwe veiligheidsanalyse’
,,Er wordt een nieuwe veiligheidsanalyse gemaakt van de opslag van kernafval in Nederlandse zoutkoepels, om aan te tonen dat deze opslag veilig kan. Dat staat in een in november 2020 verschenen rapport van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). De COVRA heeft als taak radioactief afval eerst tijdelijk en daarna definitief op te slaan’’, weet Damveld. ,,Zoutkoepels hebben in de visie van de COVRA veel positieve eigenschappen die maken dat ze geschikt zijn voor opslag van kernafval.’’

Daarbij wordt verwezen naar onderzoek sinds de jaren 70. De COVRA heeft het niet over welke zoutkoepels dat zijn, maar het gaat volgens Damveld om Onstwedde, Schoonloo en Gasselte-Drouwen, en de minder zekere zoutkoepels in Hooghalen en Anloo alsmede Ternaard in Friesland.

Bron: Dagblad van het Noorden