• Terug
  • Nieuws
  • Stadskanaal, door de ondergrens
1 februari 2021

Financieel gezien is de gemeente Stadskanaal door de ondergrens gezakt. En dat ondanks tal van maatregelen waarmee de laatst tien jaar al bezuinigingen zijn doorgevoerd die jaarlijks zijn opgelopen tot ongeveer € 14 miljoen.

Decennialang is de gemeente Stadskanaal financieel een gezonde gemeente geweest. Er is door de jaren heen een sober maar degelijk beleid gevoerd. De voorzieningen zijn op orde maar niet in extreme mate. Het is ten opzichte van omliggende gemeenten betaalbaar, de financiële reserves op orde.....en toch gaat het mis.

Het lukt de gemeente niet meer om op eigen kracht het hoofd boven water te houden In 2021 wordt een tekort verwacht van ca. € 6 miljoen. Dit tekort neemt iets af tot ca. € 4 miljoen in 2024. Enorme bedragen waardoor de reserves (het spaargeld) heel snel opraken.

De provincie heeft de gemeente onder zogenaamd preventief toezicht gesteld. Dat betekent dat de gemeente eigenlijk voor iedere uitgave die wordt gedaan toestemming nodig heeft van de provincie.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Daarover gaat Janine Abbring dinsdagmiddag (2 februari) tussen 15.30 en 16.30 uur met een aantal hoogleraren, waaronder de nationale ombudsman Reinier van Zutphen, in gesprek. Samen gaan ze de situatie analyseren waarbij voornamelijk de gevolgen van het overhevelen van taken in het sociaal domein van het rijk naar de gemeente centraal zal staan.

U kunt het gesprek live volgen of later terug kijken op de website van de gemeente.

Volg het gesprek live

Kijk het gesprek terug op de site van de gemeente