• Terug
  • Nieuws
  • Smeerling: Drenthe van Oost-Groningen
25 mei 2020

Het roggevogeltje en een jankende kettingzaag.

Het Routebureau promoot Groningen als dé wandelprovincie van Nederland. Daarvoor is een uitgebreid net van genummerde wandelpaden uitgezet. Dagblad van het Noorden trekt willekeurig een nummertje en neemt al lopend de proef op de som.

Ede Staal gaf in zijn oeuvre Nieuwe-Statenzijl een plek en het debuut van Marlene Bakker, Raif, sluit af met het dromerige Smilke. Een muzikaal eerbetoon aan Smeerling, het Drenthe van Oost-Groningen.

Westerwolde is het wold (bos) in het westen. In de middeleeuwen eigendom van het bisdom Osnabrück en van daaruit gezien ligt het in het westen. In Smeerling, tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten, staat het paaltje van het Wandelnetwerk nummer 38. Vanaf daar gaat het door het Dal van de Ruiten Aa via Vlagtwedde naar Ter Wupping (nr. 37). De wandelaar wordt begeleid door een voorwereldlijke stilte, alleen verstoord door een mafketel die meent op een stralende morgen met een kettingzaag in de weer te moeten zijn.

Tussen dat gejank door – geluid draagt ver in de stilte – zingt een vogelkoor zoals dat nog zelden wordt gehoord; zwartkop, vink, fitis, tjiftjaf en braamsluiper, door de koekoek en houtduif voorzien van accenten. De lucht is zwaar van de geur van bloeiende meidoorn. Aan het begin van de 21ste eeuw werd in Westerwolde weer rogge gezaaid, tot aan de crisis van de jaren 30 hét gewas in Westerwolde, zoals tarwe en gerst dat voor het Oldambt waren.

De rogge moest de ortolaan (het roggevogeltje) een passende habitat bieden en diende als grondstof voor ortolaanjenever. Houtwallen en weiden in een glooiend landschap. Het sprookjesachtige Metbroekbos een overblijfsel van het oudste wold. Zonder kettingzaag en het verkeer op de N365 zou de wandelaar zich in een andere tijd wanen. Groen wandelgebied in optima forma waar meerdere wandelroutes elkaar overlappen. De stichting Wandelen in Westerwolde heeft alleen al 39 routes in het gebied uitgezet.

,,Ook even aan de wandel?’’ ,,Ja, het is hier prachtig, hè?’’ klinkt het in volvet Amsterdams. Vriendelijk, maar met een ondertoon van ‘zeur mij niet aan m’n hoofd’.

Bron: Dagblad van het Noorden

Website Stichting Wandelen in Westerwolde

Foto: Roelie Knigge Onstwedde.info