• Terug
  • Nieuws
  • Reitse is vrijwilliger bij Onstw.Gaarv'n
15 mei 2020

Het aftellen is begonnen voor Aaltje (73) en Reitse ten Kate (72). Nog een paar nachtjes slapen, dan stoppen ze met hun garagebedrijf aan de Viaductstraat 43 in Ter Apel.

Er staat geen opvolger klaar om de zaak over te nemen. Het bedrijfspand is inmiddels verkocht, de woning is tijdelijk gehuurd totdat ze een vrijstaand huis met een tuin aan het kanaal hebben gevonden en de agenda is nagenoeg leeg.

De komende dagen staat in het teken van opruimen. De laatste klant wordt vrijdag verwacht. Dan krijgt de auto van dochter Esther een grote beurt, inclusief APK.

"Het is mooi geweest", zegt Aaltje als ze de koffie heeft ingeschonken. "Hoewel Reitse nog wel een jaartje had willen doorgaan hoor. We hebben een prachtige tijd gehad, we hebben altijd met veel plezier gewerkt, maar we krijgen nu meer tijd voor onszelf. We hebben zoveel hobby's, we gaan ons echt niet vervelen. Reitse is bijvoorbeeld vrijwilliger van de Onstwedder Gaarv'n en van De Wachter in Zuidlaren en ik vind het fijn om te tuinieren, te schilderen en om te sporten zoals hardlopen, zwemmen, gymnastiek.

Verder vinden we het heerlijk om musea te bezoeken en om te wandelen. We kunnen nu zelf bepalen wanneer we ergens naar toe gaan. Ons leven wordt niet meer bepaald door de agenda van het bedrijf."

De vader van Reitse

Het garagebedrijf is indertijd gestart door de vader van Reitse. Hij werkte aanvankelijk bij de busmaatschappij GADO en runde daarna een autorijschool. Er werden uiteenlopende werkzaamheden verricht. Van het repareren en onderhouden van auto's tot het geven van rijlessen en van een taxibedrijf inclusief groepsvervoer tot een tankstation met een shop. Ook werd petroleum aan huis geleverd. Een aantal jaren was het bedrijf dealer van het merk Simca.

Twaalf tankstations
"Op het traject tussen Ter Apelkanaal en de Duitse grens - een afstand van misschien zes kilometer - waren twaalf tankstations gevestigd", herinnert Reitse zich nog. Hij heeft jaren geleden een Koninklijke onderscheiding gekregen vanwege zijn werkzaamheden voor de vrijwillige brandweer en ook is hij door de plaatselijke carnavalsvereniging geridderd.

"En iedereen verdiende een goede boterham. Ons tankstation was zeven dagen in de week geopend, van 's morgens zeven uur tot 's avonds tien uur. We zijn wel eens 's nachts uit bed gebeld door een klant, die vergeten was te tanken en met spoed ergens heen moest. Niemand stond bij ons voor een dichte deur. In 1994 zijn we gestopt met het verkopen van benzine."

APK
Vanaf 1 januari 1976 wonen Aaltje en Reitse in de woning naast het bedrijf. In de loop der jaren is een grote vaste klantenkring opgebouwd. "We waren in de jaren 80 één van de eerste bedrijven in de regio waar je een afspraak kon maken voor een APK. De werkplaats werd grondig verbouwd om aan de voorwaarden te voldoen. Garagebedrijven uit de wijde regio lieten de auto's bij ons keuren."

Hoge gunfactor
"Klanten konden altijd bij ons terecht. Uiteraard in noodgevallen, maar ook als bijvoorbeeld een lampje moest worden vervangen. Een afspraak maken was niet nodig. We hebben mede door de goede persoonlijke contacten en de service een hoge gunfactor opgebouwd. Nog steeds maken veel oud-inwoners van Ter Apel bij mij een afspraak. Het vertrouwen in ons bedrijf in de afgelopen decennia, dat geeft inderdaad wel een goed gevoel. Veel vaste klanten zijn lichtelijk in paniek: 'waar moeten we nu voortaan naar toe?', vragen ze zich af."

Afscheid
Vrijdagmiddag gaat de deur definitief dicht. "We gaan niet officieel afscheid nemen van onze klanten, maar iedereen die langs wil komen is natuurlijk van harte welkom. Handen schudden mag niet, maar we kunnen nog wel even met elkaar oude herinneringen ophalen."

Bron/foto: Kanaalstreek

Lees meer op Westerwolde Actueel