• Terug
  • Nieuws
  • Marga Johannes werkt 40 jaar bij KW
2 mei 2020

Marga Johannes uit Onstwedde (64 jaar) is vrijdag 1 mei door haar collega's in de schijnwerpers geplaatst. Ze werkt 40 jaar bij Kral Westen in Ter Apel.

Ondanks de coronacrisis is op gepaste wijze aandacht geschonken aan het jubileum. Met onder meer bloemen, verschillende geschenken en een foto in de krant. Vanzelfsprekend is uitvoerig teruggeblikt op vier decennia Kral Westen. Een samenvatting. Lees maar even mee.

In 1980 gaat Marga - ze heeft eerder gewerkt bij de AMVO in Stadskanaal, later Royal Nederland en tegenwoordig Allianz - aan de slag bij Kral Westen, dat al aan de Hoofdstraat 19 in het grensdorp is gevestigd. Ze verricht uiteenlopende werkzaamheden als administratie, volmacht verwerking, schade en klantadvies.

Ideale gastvrouw
Ze is de ideale gastvrouw, voor iedereen een luisterend oor en altijd een plakje 'kouke' bij de koffie. Ze houdt zich bovendien goed staande in de mannenwereld. Er komt wel eens een inspecteur langs die haar vraagt of ze zijn auto wil wassen en wat te denken van een klant die aan haar vraagt: Is d'r gain aine?' Alle mannen zijn niet op kantoor, dus hij denkt dat ie niet geholpen kan worden. Maar niets is minder waar.

Computer
De computer doet zijn intrede.
Een machine van drie bij één meter met magneetschijven zo groot als een putdeksel waarmee je niet eens kunt printen wordt aangeschaft. Marga blijft echter stug door werken op haar IBM-typemachine. Jawel, elektrisch en later zelfs met automatisch correctielint. In 1990 komt zoon Niek Westen in het bedrijf. Hij kan het niet meer aanzien, dat Marga nog steeds gebruik maakt van de typemachine en zet de machine boven op haar hoge archiefkast met de mededeling dat als ze deze wil gebruiken ze de machine er zelf af moet pakken.

Tijdelijke verhuizing
In 1993 vindt een tijdelijke verhuizing plaats, omdat het nieuwe kantoor gebouwd wordt. In 1994 wordt het pand met tien medewerkers bemand. In 1996 sleept Kral Westen als tweede kantoor in Nederland het fel begeerde ISO 9002 certificaat in de wacht en wordt Mans Westen Koninklijk onderscheiden. Later dat jaar draagt hij de zaak over aan zijn zonen Niek en Rik.

Schaterlach
Na een revalidatie wordt het takenpakket aangepast, zodat ze kan blijven werken bij Kral Westen. Ze blijft van grote waarde voor het bedrijf - dat in de loop der tijd is uitgebreid met vestigingen in Stadskanaal en Emmen met in totaal 28 medewerkers - en houdt haar collega's scherp. Vooral de jongere generatie kan af en toe rekenen op gevraagd en ongevraagd advies of een kritische blik en ook Niek en Rik Westen worden niet ontzien. Haar schaterlach en fluitconcerten van complete symfonieën zijn legendarisch op het kantoor in Ter Apel.

Gevoelsmens
"Marga is een gevoelsmens, een harde werker die zich in al die jaren thuis voelt bij Kral Westen", vertellen Niek en Rik Westen. "Volgend jaar bestaan we 75 jaar en we hopen dat ze het feest mee komt vieren."

Bron/foto: Kanaalstreek