• Terug
  • Nieuws
  • Antwoorden en uitslag van de Sportquiz
29 april 2020

Hierbij de antwoorden en uitslag van de sportquiz (2). Er waren in totaal acht inzendingen, waarvan er vijf alle antwoorden goed hadden. In het filmpje wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de tweede sportquiz.

De antwoorden:

1.    Charles Corver was scheidsrechter bij de halve finale wedstrijd tussen West Duitsland en Frankrijk op het WK van 1982. Corver deed niets (gaf zelfs geen gele kaart) aan een zware overtreding van keeper Toni Schumacher op de Fransman Patrick Battiston, die met een zware hersenschudding, twee kapotte tanden en beschadigde nekwervels het veld moest verlaten.

2.    Alle vier de renners wonnen 1 x een etappe in de Tour de France.

3.    In dat seizoen maakten de Nederlandse schaatsers voor het eerst gebruik van de klapschaats. De Duitse vrouwen, destijds ongenaakbaar, reden hier nog niet op. Op het WK in 1997 won Gunda Niemann weer, op (inderdaad) klapschaatsen …..

4.    Fanny Blankers-Koen deed mee aan het onderdeel hoogspringen waarop ze vijfde werd. Overigens maakte ze toen ook al deel uit van de 4 x 100 meter estafette ploeg.

5.    In 1992 werd er voor het laatst outdoor geschaatst. De Spelen werden gehouden in het Franse Albertville.

6.    15 mei 2016 was de dag dat Max Verstappen als eerste Nederlander een Formule 1 race won. Dit gebeurde tijdens de GP van Spanje in Catalonië.

7.    Martin Verkerk was de verrassing van het tennistoernooi van Roland Garros in 2003. Hij bereikte de finale die hij kansloos in drie sets verloor van Juan Carlos Ferrero.

8.    Joop Albeda was de coach van de Gouden Nederlandse Volleybalploeg.

9.    NOS-Commentator Hans van Zetten zei dit legendarisch geworden zinnetje na de gouden oefening van Epke Zonderland aan de rekstok tijdens de Spelen van 2012 in Londen.

10.  Eén van de grootste wielrenners aller tijden was Fausto Coppi. Bijnaam: Il Campionissimo. Zijn grootste tegenstander was Gino Bartali, ook Italiaan. In de jaren ’40 en begin jaren ’50 streden ze vaak om de overwinning in klassiekers en de grote rondes. In Italië was je of voor Coppi of voor Bartali. Na zijn actieve loopbaan reed Coppi regelmatig in West-Afrika, om daar het wielrennen te promoten. Eind 1959 kwam hij ziek terug en veel te laat werd de diagnose malaria gesteld. Coppi overleed op 2 januari 1960 op 40-jarige leeftijd.

11.     Piet Kleine won in 1976 de 10 kilometer op de Olympische Spelen in Innsbruck. In 1997 reed  
 hij  in de kopgroep tijdens de Elfstedentocht en kwam als vijfde over de finish. In
 Hindeloopen miste Piet Kleine de stempelpost en werd daardoor later uit de uitslag
 geschrapt. Ditzelfde overkwam overigens ook Arnold Stam, die als zesde over de finish ging.

12.     De turnster is Eythora Thorsdottir. Ze werd knap negende in de meerkamp. Thorsdottir is in
 Nederland geboren en heeft IJslandse ouders. Ze beschikt ook over de IJslandse
 nationaliteit.

 

Video