• Terug
  • Nieuws
  • Jaap Bestebreurtje als hongerevacué
11 april 2020

De provincie Groningen was een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met de serie 75 jaar bevrijding Groningen staat Dagblad van het Noorden dagelijks stil bij de bevrijding van onze provincie waarbij honderden mensen om het leven kwamen en die grote verwoestingen aanrichtte.

Vandaag aflevering 1: de geallieerden zetten voor het eerst voet op Groningse bodem. Jaap Bestebreurtje (11), een hongerevacué uit Rotterdam, helpt op 12 april 1945 boerenzoon Jan Boels aardappels te poten in een akker nabij Onstwedde. Dan hoort hij het zware gebrom van geallieerde tanks.

Hij is uitzinnig van vreugde en denkt aan zijn familie die hij nu snel terug zal zien. Hij wil naar de geallieerden rennen, maar een stevige knuist houdt hem tegen. ‘Hier jij! Werken!’ 

Lees meer in het DVHN


Deze verhalen zijn fragmenten uit het boek Stemmen van de bevrijding van Frank von Hebel dat vanaf vanaf vrijdag 17 april in de winkel ligt. Jaap Bestebreurtje schreef later het boekje De Plek over zijn tijd als evacué in Onstwedde waaruit in dit artikel is geciteerd.

Bekijk ook de foto:
Jaap Bestebreurtje bij een van de huizen in Onstwedde waar hij als hongerevacué uit Rotterdam een poosje heeft gewoond.