• Terug
  • Nieuws
  • Wortels rooien voor de voedselbank
7 april 2020

Vier hectare wortels: „zonde om weg te gooien”, oordeelt Mariska Heerspink. Samen met vijf naasten rooit ze de groenten met de hand voor de voedselbank Zuidoost-Groningen. „Als we er twee procent uithalen, is dat al veel.”

De veeg modder op het voorhoofd van Mariska Heerspink getuigt ervan: op het land van de boerderij bij Onstwedde wordt hard gewerkt. Ze wijst in de verte, anderhalf kilometer verderop in the middle of nowhere hebben de vrijwilligers de waspeentjes uit de grond getrokken. Het veld is groter dan vier voetbalvelden bij elkaar en staat er vol mee. Het kostte teveel om de wortels afgelopen winter te oogsten, weet ze. Daarvoor moest een speciale machine komen uit Brabant en dat liep in de centen.

Efficiënt systeem
Een financiële tegenslag voor de boer, die er maar het beste van maakt. Hij gaat er aardappels poten en daarvoor moeten de wortels het veld ruimen. „Ze vernietigen is dan goedkoper.” Zonde, vindt Heerspink. „Er ligt daar zoveel voedsel.” En daarvoor wist ze wel een gegadigde: de voedselbank, die juist nu wel een steuntje in de rug kan gebruiken. „Die waren er blij mee.”

In de laadbak van een verreiker liggen stapels wortels, met modder en loof er nog aan. De moeder en stiefvader van Heerspink verwijderen geduldig het loof. Sinds het groepje afgelopen zaterdag begon, hebben ze een systeem bedacht. Met de verreiker het veld in - „iemand wilde het lopen, dat bleek toch best ver” -, op het land de bak vullen en dan de handel toonbaar maken op de oprit van de boerderij.

Als het loof verwijderd is, gaan de modderige wortels een met water gevulde kliko in, om er knaloranje uitgetild te worden met een hooivork. In kratjes worden ze vervolgens opgestapeld op een pallet. „We denken dat we morgen (dinsdag red. de laatste oogstdag) drie pallets vol hebben”, schat Heerspink.

Helpen?
Dat moet genoeg zijn om tussen de driehonderd tot vierhonderd keer een forse portie wortels op tafel te zetten. Verschil met de wortel uit de supermarkt is er amper, het is alleen wat groot voor een waspeen doordat het langer in de grond zat. „Het zijn prima wortels”, lacht Heerspink. Wie dinsdag wil helpen, is welkom om contact te zoeken via haar Twitteraccount.

Heerspink: „Op het land is genoeg ruimte om afstand te houden!”

Bron/foto: Dagblad van het Noorden