• Terug
  • Nieuws
  • Meer informatie over 'MS Voltooid'
3 maart 2020

Mijn recent gepubliceerde roman, 'MS Voltooid: een laatste cruise?' gaat over euthanasie, voltooid leven, toekomstplannen - en ouderen. De ouderen in Nederland dreigen namelijk een verloren groep te worden. Ze worden in de media weggezet als waardeloos, nutteloos en te duur voor de samenleving.

Steeds weer wordt melding gemaakt van 'noodzakelijke versobering van de ouderenzorg' en 'de ellende van het ouder worden'. We zien onszelf zoals de maatschappij ons ziet. Daardoor is het niet vreemd dat ouderen het gevoel krijgen buiten de maatschappij te staan. Ze voelen zich afgeschreven en verklaren 'liever dood te zijn'. Waarmee de 'Voltooid leven' discussie geboren is.

Het wetsvoorstel van D'66, dat binnenkort via de Tweede kamer wordt ingediend, versterkt dit gevoel. Als de reeds gemarginaliseerde groep van boven de 75 wordt voorgehouden, dat de oplossing voor het gevoel afgeschreven te zijn een 'stervensbegeleider' is, maken we het probleem alleen maar groter. Daarom is een tegengeluid nodig. Ouderen horen weer bij het leven van alledag betrokken te worden. Ouderdom gaat samen met levenswijsheid. Respect is na een lang leven van werken verdiend. De maatschappij van nu is door hén opgebouwd. Door de roman die ik geschreven heb, hoop ik bij te dragen aan de discussie over 'voltooid leven' en euthanasie. Het zou fantastisch zijn als dit boek een breed publiek zou bereiken.'MS Voltooid: een laatste cruise? Een roman over euthanasie, voltooid leven en toekomstplannen' is een positief boek waarin, naast uitleg over de euthanasie - praktijk in Nederland, wordt verteld hoe ouderen, die respect krijgen van hun omgeving, weer respect krijgen voor elkaar. Waardoor ze de liefde voor het leven hervinden.

Vanaf deze week is het boek ook verkrijgbaar via de Boekentafel in d'Ekkelkaamp, van de Hervormde kerk te Onstwedde, elke maandag tussen 19.00 en 20.00 uur. Het is verder te koop bij de Readshop in Stadskanaal en Appingedam, bij boekhandel Nieboer in Winschoten, Boomker in Haren en van der Velde in Groningen.

Op 17 april houd ik 's avonds om 20 uur een lezing/boekbespreking bij Boekhandel Boomker in Haren (NB inschrijven via de boekhandel).

Kees van Kaam, gepensioneerd huisarts te Onstwedde.
De bijgevoegde foto's zijn door mijzelf gemaakt en worden beschreven in de roman.

Bestellen via Boekscout

Bestellen via bol.com