• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedder schrijft roman
15 februari 2020

MS Voltooid: een laatste cruise?
Een roman over euthanasie, voltooid leven en toekomstplannen

Kees van Kaam, gepensioneerd huisarts uit Onstwedde, schrijft in zijn eerste roman over persoonlijke keuzes en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een roman waarin de geschiedenis van euthanasie, de morele keuzes van de huisarts en de dilemma’s rond ‘Voltooid leven’ uitgebreid aan de orde komen.
Vlot geschreven, met humor en emoties. Actueel én meeslepend.

Dit aangrijpende boek wordt vanaf 7 februari uitgegeven door Uitgeverij Boekscout, tevens verkrijgbaar via Bol.com.
 

Introductie:
Het MS Voltooid is een cruiseschip, dat speciaal is aangekocht voor het uitvoeren van euthanasie bij mensen die ‘klaar zijn met leven’. We maken haar eerste cruise mee, gezien door de ogen van een huisarts, een rechter, een predikant en een schrijfster, die allen voor de vrijwillige dood hebben gekozen. Tijdens de discussies worden alle aspecten van euthanasie besproken, met de humor en de emoties die daarbij horen.

Jan Verstelten, gepensioneerd huisarts, is na het overlijden van zijn vrouw het leven zat. Tijdens de reis leert hij zijn tafelgenoten kennen en overkomt hem het onverwachte: hij hervindt de liefde voor het leven. Door zijn toedoen gaan meer gasten met ‘Voltooid leven’ twijfelen, waardoor het ‘Voltooid Leven Organisatie Team’ (VLOT) steeds meer in de problemen komt.

Uit het voorwoord:
De welvaart heeft de maatschappij veranderd. Velen van ons zien het leven niet meer als heilig, maar uitsluitend als meer of minder ‘de moeite waard’. Anderen, vooral zij die gelovig zijn, ervaren het leven nog steeds als van God gegeven. Daarom is in dit boek ook ruimte gemaakt voor een predikant en een geloofscrisis.
Wat we er ook van vinden, alleen als we elkaars standpunten en gevoelens kennen, kunnen we elkaar begrijpen. Daarom was dit boek zonder predikant en schuldvraag niet volledig geweest.
Mocht dit boek bij gaan dragen aan de discussie over euthanasie en ‘voltooid leven’, dan zou dat fantastisch zijn.
Maar als slechts één lezer na het lezen van deze roman diens eigen leven zonniger gaat zien, is mijn doel bereikt.


Te bestellen via onderstaande links.

Op mijn auteursblog en op Facebook plaats ik regelmatig zelfgemaakte foto’s van de cruise zoals die in het boek beschreven wordt, als illustratie bij de hoofdstukken.

A.C.G. (Kees) van Kaam werd op 17 maart 1958 geboren in Rotterdam. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1976-1982). Na een jaar Chirurgie startte hij de Huisartsopleiding. In 1985 begon hij, samen met zijn vrouw, een huisartsenpraktijk in Den Haag, waar ze veertien jaar werkten. Na een ‘sabbatical year’ in 1999 nam het artsenechtpaar een praktijk over in Appingedam. Hier maakten ze kennis met het werk op het verstedelijkt platteland.
In 2009, hetzelfde jaar waarin bij hem tongcarcinoom werd gediagnosticeerd, verhuisden ze naar een Eerstelijns Gezondheidscentrum. Ten gevolge van pijn en moeheid moest hij uiteindelijk in 2013 stoppen met de praktijk. Na een aantal moeilijke jaren en behandelingen genieten zijn vrouw en hij van het Groningse platteland en wonen ze in Onstwedde. Reizen is hun grootste hobby. 

Bestellen via boekscout

Bestellen via bol.com

Auteursblog

Facebook