• Terug
  • Nieuws
  • Wandeling omgeving Wessinghuizen
24 oktober 2019

Wandeling omgeving luchtkuuroord Wessinghuizen op woensdag 23-10-2019.

Startpunt van de wandeling Artphy de ‘blauwe kunstkathedraal van de constructie’ genoemd. Artphy is geen galerie of museum. Het is een expositieruimte in ontwikkeling. Gebouw ligt in een grote landschaptuin, omgeven door natuur, akkers en weidegronden. Een plek  waar ontmoeten , verwonderen en exposeren van hedendaagse kunst centraal staan. www.artphy.nl


Een aantal keren per jaar worden hier kunstobjecten tentoongesteld van veelal jonge kunstenaars uit de gehele wereld. Beslist een bezoekje waard. Na enig uitleg over dit kunstcentrum gingen de wandelaars met mooi prachtig herfstweer op pad. Onderweg was er wederom veel te vertellen. Deze omgeving daar en ligt een grote verscheidenheid aan historie daar kun je nog wel heel wat verhalen overschrijven.

Onderstaand informatie/wetenswaardigheden en als laatste de fotoalbum over Wessinghuizen e.o.:

Wessinghuizen (Gronings: Weskenhoezen):
Tientallen jaren lag het gehucht Wessinghuizen in Westerwolde te dromen in eigen beslotenheid. Slechts enkele zandwegen, in regentijd onbegaanbaar, vormden de verbinding met de buitenwereld. Daar is nu verandering in  gekomen. Onder leiding van de Ned. Heide Maatschappij in men ’t vorig jaar begonnen met de aanleg van nieuw verharde wegen, die nu gereed zijn gekomen, terwijl verder over de Mussel-A een nieuwe brug is gebouwd, waardoor het betonnen voetbruggetje dat tot nu toe de enige verbinding met het dorp Veele was, kon vervallen.

Het Karel Schenkpad: waar je nu op loopt is vernoemd naar Karel Schenck van Toutenburg. Van Karel Schenck zijn geen Afbeeldingen bekend.  Meer bekend is Georg Schenck van Toutenburg, de vader van Karel. In 1538 benoemde Keizer Karel V deze Georg wegens zijn trouwe dienst tot leenheer van de Heerlijkheid Wedde, Westerwolde, Blijham en Bellingwolde. Omstreeks 1540 volgde Karel zijn vader op. In vergelijking met zijn vader stond Karel niet in hoog aanzien.In 1561 draagt Karel de Burcht en het leenheerschap over de Heerlijkheid Westerwolde over aan Jan van Ligne, graaf van Aremberg, en zijn echtgenote Margareta van der Marck. Dit alles inclusief de jaartaks, drie vaten boter, hoenderpacht, het weertshuis, de windmolen, in het huis aanwezige geschut en munitie en drie stukken grof geschut in Groningen. Philips II gaf hier toestemming voor en dus kreeg Westerwolde een Spaansgezinde Leenheer. Gedurende zijn leven zou Schenck een lijfrente van 1400 gulden per jaar ontvangen. Karel Schenck overleed echter voor de eerste vervaldag van de overeenkomst. Stadhouder Jan de Ligne kreeg het leen dus min of meer als ‘geschenk’.

Giezelbaarg:Het verhaal ging dat Johanna twee kinderen had behekst. Het ene kind had zij kort na de geboorte gekust, het andere had zij over het haar gestreken. Beide kinderen waren kort daarna gestorven. Duidelijker kan het niet, Johanna was ongetwijfeld een heks. Op de burcht in Wedde werd Johanna vrij snel tot een bekentenis gedwongen. De beul had daar behulpzame apparatuur voor in huis.
De Giezelbaarg, ook wel Geselberg of Galgenberg, is een opgestuwd heuveltje uit de laatste ijstijd. Aan het einde van de 16de eeuw werden er op deze heuvel meerdere personen levend verbrand wegens hekserij. De vonnissen werden uitgesproken op de Burcht en op de Giezelbaarg tot uitvoer gebracht. Martelingen, ophangingen en heksenverbrandingen: de grond van de heuvel is doordrenkt met bloed en tranen. De galg is gelukkig al langgeleden verdwenen.
Volgens een verhaal heeft een boer uit de omgeving ooit de massief eiken paal van de galg gevonden en er een kozijn van gemaakt voor zijn schuurdeur. Een andere verhaal stamt uit 1900, het jaar dat Wedder Swarts het terrein kocht. Hij wilde het egaliseren, maar vond al vrij snel twee skeletten, waarvan één met een ketting om de hals. Swarts stopte meteen met het egaliseren, waardoor de Giezelbaarg vandaag de dag tot ongeveer 2,5 meter boven het maaiveld uitsteekt

De AA De AA’S ’S ’S ’S ’S: Door de drie buurtschappen stromen de beken Ruiten Aa, Mussel Aa, Oude Loo(p) en Oosterholtsdiep, die in elkaar samenvloeien. Tussen Wessinghuizen en Wedde gaan ze vervolgens samen met het Veelerdiep over in de Westerwoldse Aa. De beekdalen bepalen voor een belangrijk deel het karakter van het landschap in dit deel van Westerwolde. Door kanalisatie in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn in Westerwolde oorspronkelijke meanders van de beken verloren gegaan. Sinds begin negentiger jaren van de vorige eeuw wordt in het kader van de ‘Ecologische Hoofdstructuur’ vijfentwintig kilometer beek tussen Ter Apel en Blijham weer hersteld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van oude kaarten waarop de oorspronkelijke structuren terug te vinden zijn.

Waarom Naie Heubrugge: Circa 50 jaar geleden lagen er bij de noordelijke samenvloeiing van het Veelerdiep met de Mussel Aa over de Westerwoldse Aa tussen Wedde en Wessinghuizen twee bruggetjes.  De oude bewoners van Wessinghuizen herinneren zich de Hooibrug en de Brug Akkers nog altijd. De eerstgenoemde brug gaf de snelste toegang naar Wedde. Er werd dan ook veel gebruik van gemaakt. Oude foto’s in historische boeken geven ons nog een beeld van dit bekende bruggetje. Thans ligt ongeveer 50 meter noordelijker op deze plaats een stuw van het waterschap. Wandelaars kunnen dankbaar gebruik maken van deze stuw met betonnen plaat, die prima als brug functioneert.
Maar wij en wandelaars, recreanten van elders, kunnen geen doorgaande wandeling maken vanaf het eind aan de Meienweg, gelegen  aan de oostzijde van de Mussel Aa, naar de westzijde van de Mussel Aa naar het bestaande wandelpad langs de beek en de mogelijk nieuwe die daar zullen komen. Hiervoor is een nieuw bruggetje nodig!De exacte plaats willen wij af laten hangen van de reconstructie van de beken aldaar.

Engelkensbrug: In 1924 was de enige verbinding tussen Veele en Wessinghuizen de fiets- en voetbrug. Later in 1957 kwam hier de nieuwe en bredere Engelkensbrug te liggen. De oude brug is er nog steeds en is tegenwoordig een geliefd foto object. Engelkensbrug in Wessinghuizen kostte in 1957   691.000 gulden en de bevolking moest 90.000 bijdragen!

Driestormenland  - Vierstromenland ????:
De wandeling ‘Driestromenland’ kan men met net zoveel recht ‘Vierstromenland’ noemen. Bij  Heubrugge  komen het Veelerdiep en de Ruiten Aa samen. Even voorbij de Engelkensbrug komen Mussel Aa en Ruiten Aa samen. Het Veelerdiep splitst zich ten zuiden van Vlagwedde (bij Ellersinghuizen) af van de Ruiten Aa en stroomt door de bebouwde kom van Vlagtwedde.
Vierstromenland noemen: Westerwolde Aa – Ruiten Aa – Veelerdiep – Mussel Aa.  

Onderstaand 2 wandelroutes van deze omgeving van 6 en 8 km:
1 Wandelroute 6 km
2 Wandelroute 8 km

Voor de foto’s/album klik op onderstaande link:
Link foto's

Wandelcoaches: Els Eckhardt en Eltjo Glazenburg.
Verslag gemaakt door: Ooldrik Modderman
Foto’s gemaakt door: Ooldrik Modderman en Henk Siks

Blief fit: wandel een Ommetje mit

Fotoreportage Jan Bossen Onstwedde.info