• Terug
  • Nieuws
  • Beken van Westerwolde in Beeld
19 juni 2019

De stichting Artphy opent op 23 juni om 15.30 uur haar zomertentoonstelling ‘Preview beek in beeld’ in de ruimte voor (levens)kunst Artphy in Wessinghuizen.

Het is een voorproefje voor de grote kunstmanifestatie ‘beek in beeld 2020’ volgend jaar langs een route van Laude tot Wedderveer. In de tentoonstelling staat het beekdal van de Ruiten-, Mussel- en Westerwoldse Aa centraal. 25 jaar is er gewerkt aan de verbetering van de beken en de omringende natuur. De tijd staat niet stil en nieuwe ontwikkelingen staan ons in het landschap Westerwolde te wachten. Het klimaat verandert, de zeespiegel rijst en het waterbeheer zal zich daarop aanpassen. De diversiteit van flora en fauna zal veranderen. Ook de landbouw is op zoek naar bedrijfsvoering die meer natuurvriendelijk en duurzaam is. Waar zal het heen gaan? Wat gaan we er aan doen? Goede onderwerpen voor beeldend kunstenaars om zich te laten uitdagen.

Voor ‘beek in beeld 2020’ zijn 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland geselecteerd. Zij gaan met de genoemde ontwikkelingen aan de slag, kijken terug en kijken vooruit, beeldend en onderzoekend soms samen met de bewoners. Zij maken nieuwe schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, installaties en landart. Op meerdere locaties in het beekdal worden de kunstwerken volgend jaar tentoongesteld en dit jaar ook al een beetje. De stichting Artphy zet zich in om ook monumentale kunstwerken in het buitengebied langs de fiets- en wandelroutes te verwezenlijken. Het liefst van (semi-)permanent karakter, zoals dat indertijd met het ‘Theater van de Natuur’ in Sellingen en de ‘Tongen’ in Wedderveer ook is gelukt. Vanwege dit streven organiseert zij thans deze voorbeschouwing om het draagvlak bij alle betrokken partijen te vergroten en peilen. Wat vindt u van de voorstellen? Gelijktijdig laten de kunstenaars recente kunstwerken zien. De deelnemende kunstenaars zijn: Tea Mäkipää, Carmela Bogman, Cathelijn van Goor, Danielle van Broekhoven, Esther Kokmeijer, Eylem Aladogan, Fabien Gruau, Giuseppe Licari, Jan Robert Leegte, Sander van der Bij, Trudy Oosterhuis en Observatorium.

U bent van harte welkom op de vrijdag, zaterdag en zondagmiddag tot en met 4 augustus. De kunstwerken zijn binnen en ook deze zomer buiten te zien langs de beken bij Wedde, Wessinghuizen, Gasterij Natuurlijk Smeerling en Sellingen. De tentoonstelling is gedurende de laatste week van juni ook onderdeel van ‘Westerwolde Rijgt’ en we zijn die hele week open.

Foto: Janke Westra

Website stichting Artphy