31 mei 2019

Op Dorpsstraat 68 wonen sinds oktober 2018 Ineke Migchels en Lucas Slangen. Ineke groeide op in Onstwedde, maar Lucas is een nieuwe inwoner van ons dorp. Tijd om kennis te maken!

Anders dan zijn zuidelijk accent doet vermoeden, is Lucas opgegroeid in Kesteren, in de Betuwe. Zijn Limburgse ouders zijn de verklaring voor zijn zachte G. Na de middelbare school doet hij de driejarige opleiding tot ziekenverzorger in Doorn, bij het Zonnehuis. Deze opleiding bestaat uit werken en leren. Lucas haalt zijn diploma, maar merkt dat dit werk toch niet helemaal bij hem past. Hij twijfelt of hij  verder wil in de zorg voor demente ouderen. Tijd voor bezinning is nodig....

Samen met een vriend besluit Lucas een wereldreis van één jaar maken. Maar dan moet er eerst flink verdiend worden. Hij pakt alle diensten aan, draait veel nachtdiensten en via een uitzendbureau neemt hij nog meer werk aan in de zorg. Na een half jaar keihard werken is het streefbedrag binnen en gaan de twee vrienden in 1999 op reis, de wijde wereld in.

 "Nieuw Zeeland was het mooist", vertelt Lucas.  "De bergen daar, de gletsjers, de bossen, pinguïns, walvissen, we hebben het allemaal gezien. Een tante van me woont er op een kippenfarm en daar hebben we ook nog een tijd gewerkt. En daarna naar India. Dat was echt een cultuurschok. We zijn er een maand gebleven en zijn toen naar Nepal gegaan. Ook  Zuid-Afrika was prachtig met z'n wildlife." Lucas glundert nog als hij erover praat. "Maar ja", vervolgt hij, "na negen maanden en zeven landen was ons geld op. We moesten terug."

Lucas huurt een kamer bij zijn broer in Kesteren en gaat weer aan het werk. Daarnaast volgt hij een zesweekse opleiding tot hotel-animator. "Dat was 4 uur dansles en dan nog 2 uur les in het presenteren van shows. Mijn toneelervaring uit de periode Doorn kwam me goed van pas. Daar had ik ook al dans gedaan. Daarvóór was ik echt een houten Klaas!"

In het jaar 2000 gaat Lucas als vrijwilliger aan de slag op een biologisch-dynamisch bedrijf in Driebergen. Er zijn dieren, waaronder geiten die gemolken worden. Van de geitenmelk wordt kaas gemaakt. Ook een koe en een stier lopen er rond. In de groentetuin verbouwen ze allerlei soorten groenten, die bezorgd worden bij natuurvoedingswinkels. Behalve het verzorgen van de dieren en de kazen, brengt Lucas ook de groenten rond. Hij heeft er een leuke tijd.

In de stad Groningen begint hij een SPW-opleiding voor sociaal pedagogisch werk. Waar hij in het Zonnehuis met demente ouderen werkte, zijn juist jongeren hier zijn cliënten. Het geeft hem veel voldoening. Hij wordt woonbegeleider bij Stichting Elker, een zorginstelling die specialistische hulp biedt aan kinderen, jongeren en gezinnen. Hij werkt er 5 jaar als groepsbegeleider, waarna hij in 2010 verder gaat als ambulant hulpverlener. "Ik ben er voor jongeren, die beschermd, begeleid of zelfstandig wonen", vertelt Lucas. "Het is mooi om hen te stimuleren om zelfstandig te worden, om ze te zien groeien daarin."

In maart 2018 leert hij Ineke kennen. Na enige tijd samen bij schoonmoeder te hebben gewoond aan de Jabbingelaan verhuizen ze naar de Dorpsstraat. Van de stad naar een dorp - hoe is dat? "Ik mis de stad niet", zegt Lucas. Kesteren was ook een dorp, mijn familie had een fruitboerderij met peren en kersen. Een plattelandsdorp is bekend voor me. Onstwedde vind ik een leuk en gemoedelijk dorp. Je moet jezelf ook een beetje geven. Zo heb ik al meegeholpen aan de rommelmarkt van de manege en ook de lichtjesparade heb ik meegemaakt, in de slee van de kerstman en -vrouw! Inmiddels draai ik ook af en toe een bardienst bij de manege. Zo leer ik meer mensen kennen."
    
Muziek is een belangrijk thema in het leven van Lucas. Hij kreeg 4 jaar lang pianoles. Zijn moeder draaide thuis vaak klassieke muziek en was dirigent van twee koren. Nu, op haar 82e, zingt ze nog steeds in een koor. Samen met haar bezoekt Lucas af en toe nog een optreden van een bluesband of een coverband van de Rolling Stones.

Vanaf 2007 begint Lucas muziek te maken in een popband. Na twee jaar stopt hij daar weer mee en  maakt een uitstapje als reisbegeleider naar Thailand en Maleisië. Het reisvirus sloeg weer even toe... Dan vindt hij een musical-ensemble, waarbij hij zich thuis voelt. Ze doen de Moving-Out-show van Billy Joël met een live-band in Martini Plaza. In totaal verzorgen ze vier shows.

"Het leek me leuk om een eigen band op te starten", aldus Lucas. In 2011 meldt hij via Muzikantenbank.nl dat hij op zoek is naar bandleden voor een op te richten bluesband. Na een jaar is er een vaste bezetting ontstaan en samen bedenken ze de naam: Luke & the Bluesnakes. "Mijn naam, Lucas Slangen, is in het Engels vertaald en het woord blues zit er ook mooi in", verklaart Lucas de bandnaam. "We begonnen met blues, maar inmiddels spelen we ook soul, funk en rock. Ik doe de zang, mondharmonica en kleine percussie, zoals de tamboerijn en de koebel. Op 2 maart mochten we al eens met onze zesmansformatie optreden in Gerak en op zaterdag 29 juni zijn we daar 's avonds ook weer. We treden zo'n 6 tot 8 keer per jaar op met onze band."

Muzikale plannen voor de toekomst zijn er ook. Als Lucas eenmaal losgaat over zijn favoriete hobby volgt er een stortvloed aan enthousiasme. "Het lijkt me leuk om eens per maand, op de eerste vrijdag van de maand,  jamsessies te organiseren in Gerak. Iedereen kan meedoen met blues-, soul- en rockmuziek. Het doel is om samen covers te spelen, maar ook om gewoon lekker te improviseren. Het liefst heb ik een basisband die de sessie opent met een paar nummers en die aan het einde afsluit. Ik kan de zang doen.“ Lucas zoekt dus muzikanten voor een basisband. Hij wil de  zangapparatuur via Muziek Organisatie Noord regelen. Lucas vervolgt: “Een drumstel is meer dan welkom ! Dus als er muzikanten zijn die interesse hebben of iemand die een tweedehands drumstel het liefst wil doneren…. graag! Muziek maken brengt plezier en beleving. Het zal ook voor toehoorders en kijkers leuk zijn!”

Om zijn stem verder te ontwikkelen volgt Lucas eens in de twee weken zangles. Verder houdt hij van fietsen, wandelen en koken. De Aziatische keuken is bij hem favoriet. Sporten doet hij op zolder. Daar staat een fitnessapparaat klaar. "Lekker thuis sporten, dat bevalt me wel". Elke woensdag is hij vrij, naast zijn onregelmatige diensten. Dan luistert hij ook graag muziek. Hij verzamelt oude LP’s. En   klusjes op de boerderij van schoonmoeder zijn er ook. "En geschiedenis, dat vind ik heel interessant. Ik lees nu het boek, dat is uitgegeven bij het 1100-jarig bestaan van Onstwedde."

Ineke betrekt hem bij de paardensport. "Ik ben groom in opleiding", vertelt Lucas lachend. "Een groom is de voorlezer bij paardendressuur. Op de juiste momenten de opdrachten aan de ruiter of amazone doorgeven, daar gaat het eigenlijk om. Ineke leert me dat."   

En zo vult ‘bezige bij’ Lucas zijn tijd in, vol variatie. Samen met Ineke wensen we hem een heel goede tijd in Onstwedde. En die basisband gaat er vast wel komen!