• Terug
  • Nieuws
  • Boekpresentatie Grontopia
24 mei 2019

Toekomstig Westerwolde, utopie of dystopie? Op zaterdag 1 juni om 15.30 uur presenteert in Wessinghuizen/Onstwedde de stichting Artphy ‘Grontopia’, een verhalenbundel vol toekomstvisies over Westerwolde en omgeving.

De uitgave van de verhalenbundel is een onderdeel van het project "beek in beeld", dat de stichting Artphy – met steun van de Kunstraad Groningen en het gebiedsfonds Westerwolde - vorig jaar gestart is en loopt tot september 2020. De aanleiding is enerzijds de afronding in Westerwolde van de aanleg van de ecologische hoofdstructuur gelegen in de beekdalen van de Ruiten-, Mussel- en Westerwoldse Aa. Anderzijds de verwachting dat het landschap de komende decennia opnieuw grote veranderingen zal ondergaan. De toekomst baart ons zorgen. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering en zeespiegelrijzing bieden duistere toekomstperspectieven. Drie wetenschappers, Rob Roggema, Floris van den Berg en Wieger Wamelink schetsen mogelijke gevolgen en oplossingen, in het algemeen en specifiek gericht op Westerwolde. Zeven auteurs – vijf ervaren SF-schrijvers (Erik Betten, Christien Boomsma, Tais Teng, Martijn Lindeboom en Bianca Mastenbroek) en de twee winnaars van de schrijfwedstrijd Toekomstig Westerwolde – voegen daar hun fictieve visie aan toe.

Welke kant gaat het op? Kan ons waterrijke land ten ondergaan aan droogte? Hoe is het om als echte vleeseter veganist te worden? Is genmanipulatie de oplossing? Komen oerangsten ons opnieuw achtervolgen? Is het te verantwoorden om de milieuregels te overtreden op het moment dat de wereld zich aan het herstellen is? Jan Willem Kok, voorzitter Artphy: "Stilletjes hopen we dat deze verhalen en essays kunnen bijdragen aan de groeiende bewustwording van de komende klimaatverandering, en zeespiegelrijzing".

De eerste twee exemplaren van het boek worden zaterdag 1 juni uitgereikt aan de wethouders van Westerwolde en Stadskanaal, Bart Huizing en Goziena Brongers. Er zal een korte presentatie gegeven worden. Daarna is er gelegenheid om vragen stellen aan de auteurs en essayisten tijdens twee panels en deel te nemen aan de publieksquiz. De twee winnaars van de Schrijfwedstrijd "Toekomstig Westerwolde" worden geëerd. De middag wordt muzikaal omlijst door Binnert Blom met zijn klankschalen.

Het boek is in Artphy verkrijgbaar voor de prijs van € 8,95 en na 3 juni in de plaatselijke boekenwinkels. Onze auteurs zijn aanwezig en beschikbaar voor signeren.
Locatie: Artphy, Kempkebosweg 2, 9591 VG Onstwedde. Momenteel is ook nog de tentoonstelling Back to MOHR te zien, met werk van 25 – grotendeels buitenlandse – afgestudeerde kunstenaars van het Frank Mohr Institute in Groningen.