• Terug
  • Nieuws
  • Klaas Ritsema overleden
22 mei 2019

Klaas Ritsema, eigenaar van het Radio- en Speelgoedmuseum in Onstwedde, is dinsdagochtend op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Ritsema was een verwoed verzamelaar en een bekende figuur in Onstwedde en Stadskanaal. Hij bezocht sinds zijn tiende rommelmarkten en kringloopcentra. Toen vrienden van hem in Veendam het Verzamelmuseum openden raakte hij daar nauw bij betrokken, onder meer door het geven van rondleidingen. Het museum was zijn lust en zijn leven, maar de samenwerking stopte in 1996.

Radio- en Speelgoedmuseum
Het idee voor een eigen museum ontstond en via zijn zus Wiesje werd in Emmen ruimte gevonden, aan de Nassaulaan. Het Radio- en Speelgoedmuseum opende op 6 juni 1996 de deuren op de bovenverdieping van een voormalige muziekschool. Er kwam een stichting en zijn zus werd voorzitter van het bestuur.

De medewerking van de gemeente Emmen bleef uit en omdat de kosten te hoog werden, ging Ritsema op zoek naar een alternatief. In Stadskanaal werd hij met open armen ontvangen, de gemeente toonde zich welwillend en het museum heropende op 26 mei 2000 aan de Boslaan in Onstwedde.

Ziek
Ritsema was autistisch. In het najaar van 2018 werd kanker bij hem geconstateerd. Zijn houding ten opzichte van de reguliere geneeskunde was, mede door zijn aandoening, moeilijk. Toen bleek dat genezing niet meer mogelijk was, werd duidelijk dat het museum zou ophouden te bestaan.

Museum stopt
Wubbe Veldhuis uit Onstwedde, die hem de afgelopen twaalf jaar bijstond, heeft de deuren van het museum woensdag, gesloten. Er is geen overnamekandidaat. De komende weken wordt bekeken wat er met de collecties en verzamelstukken gaat gebeuren.

Mensen die Klaas Ritsema de laatste eer willen bewijzen kunnen dat vrijdag tussen 15.00 en 20.00 uur doen in zijn museum aan de Boslaan. Hij wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd.

Bron: Dagblad van het Noorden