4 mei. 2019

Het is een goede traditie in ons dorp om op 4 mei de dodenherdenking te houden. We nodigen jong en oud uit om deze herdenking bij het oorlogsmonument op de brink aan de Hardingstraat bij te wonen. De aanvang is om 19.30 uur. 

Muziekkorps Crescendo uit Wedde verzorgt de muziek. Om 19.40 uur is er een welkomstwoord en worden de namen van de Onstwedder oorlogsslachtoffers voorgelezen door mevr. Chonda Luring. Drie leerlingen van scholengemeenschap Ubbo Emmius Onstwedde, te weten Anke Wolfs, Karlijn Nijboer en Niek Wolfs, dragen vervolgens een gedicht voor. Een overdenking wordt uitgesproken door dhr. Jan Hidde Wilzing, waarna dhr. Roelf Klap het signaal Taptoe zal blazen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte.

Namens de bevolking van Onstwedde zullen Martin Strockmeijer en Jorinde Nijboer, leerlingen van CBS De Rank, een krans leggen bij het monument. Mevr. Goziena Brongers en dhr. Egbert Hofstra leggen namens de gemeente Stadskanaal een krans. Een derde krans wordt gelegd namens de familie Haan door Carin Schipper en Pieter Jan Haan. Harmannus Haan was één van de slachtoffers van de oorlog, hij kwam 75 jaar geleden om het leven.

De plechtigheid wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, couplet 1 en 6. Daarna wordt u uitgenodigd voor een defilé langs het monument. Eventueel meegebrachte bloemen kunnen in de vazen worden gezet. Wanneer u iets wilt bijdragen aan de organisatiekosten van deze herdenking, dan kunt uw bijdrage deponeren in de collectepot, die aan het einde van het defilé-pad staat.

Het 4 mei-comité hoopt samen met u een waardige herdenking te hebben.