• Terug
  • Nieuws
  • Willem en Janny Wubs-Brouwer
6 april 2019

Ze hebben al op veel plekken gewoond, maar hebben nu hun stek in Onstwedde gevonden. Willem en Janny Wubs-Brouwer zijn op 20 oktober 2018 in hun nieuwe woning aan de Dorpsstraat 17 getrokken. Meteen voelen ze zich thuis in de buurt. Ze houden in november 'open huis' en de buren komen even kijken en een praatje maken. Het is een dag van kennismaking en gezelligheid en ze worden ook nog eens verrast met een plant. "Wij zijn echt wel dorpsmensen", zegt Willem, "ik moet op m'n gele klompen lopen kunnen!"

De wieg van Willem stond ook in Onstwedde. Tot zijn 5e woont hij aan de Boslaan, achter de Christelijke Gereformeerde Kerk. Daarna verhuist het gezin naar Lutjegast. Maar als pa Wubs een baan krijgt bij Philips in Stadskanaal verkast het gezin Wubs naar een woning 'op Knoal'. Willem gaat naar de ULO. Vakken met cijfertjes vindt hij dan al leuk. Tijdens zijn tijd in militaire dienst volgt hij dan ook een avondschool in Leeuwarden om zich te bekwamen in boekhouden. Direct na zijn diensttijd kan hij aan de slag bij de Slavenburgbank aan de Handelskade in Stadskanaal.   

Janny is een dochter uit het grote gezin van veehandelaar Brouwer in Nieuwe Pekela. Op haar 14e verhuizen ze naar Finsterwolde, maar zij keert na 3 jaar terug naar Nieuwe Pekela om daar te werken in een verzorgingstehuis. "Als klein kind zei ik altijd al dat ik verpleegster wilde worden", zegt ze. Een  opleiding verpleegkunde in Emmen volgt. Janny houdt van haar vak en ze krijgt een baan in het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal. In 1972 komt ze Willem tegen. 

Het stel trouwt in 1973. "Dat was wel snel, maar we wisten het zeker", blikken ze terug. "We gingen wonen in een flat in de Gelderselaan. Die staat er nu al niet meer." Willem en Janny krijgen vier kinderen: een meid en drie jongens. Na drie jaar is er weer een verhuizing; het gezin vertrekt naar Enkhuizen, omdat Willem er een baan krijgt bij de politie. Van bank naar politie - een carriëreswitch? "Ja", antwoordt Willem" en hij legt uit: "Bij de bank vond ik het altijd al boeiend om 'verloren bedragen' op te sporen. Een beetje rechercheren eigenlijk." De nieuwe baan bevalt hem goed en tot 1982 blijven ze in Noord-Holland wonen. Dan volgt de overstap naar Oldehove. Ze zijn terug in 'Grunningerlaand'. Na een 'uniform-periode' bij de politie stapt Willem in 1988 over naar het echte recherchewerk. 

In 1999 betrekken ze een grote boerderij in Finsterwolde. Willem restaureert het een en ander en legt een prachtige tuin aan bij de boerderij. In de grote schuur is er plek voor caravanstalling. Na verloop van tijd willen ze toch nog eens een nieuwe plek. Ze kijken rond in Blauwestad en zien daar allerlei modelwoningen. De tekeningen nemen ze mee om inspiratie op te doen voor hun ideale woning met slaap- en badkamer op de begane grond. "Maar eerst maar eens de boerderij verkopen", zegt Willem nuchter.

Uiteindelijk komen ze voor die verkoop terecht bij makelaar Oosterveld in Onstwedde. "Ik was op het kantoor aan de Havenstraat geweest en zou weer terug naar Finsterwolde. In de Dorpsstraat zag ik ineens het bord 'Te Koop' staan op een bouwperceel. Onstwedde vond ik altijd al een mooi dorp. "Ja", vult Janny aan, "en ik zei tegen Willem: ik wil overal wel naar toe verhuizen, maar niet naar Stadskanaal of Winschoten. Nou, en toen kwam hij thuis met deze bouwkavel in Onstwedde." Willem had al wel gezien dat het geen schone kavel was. "Er lag allerlei puin en er waren enorm woekerende bramenstruiken. Maar daar keek ik wel doorheen." Janny: "We hadden wel in de gaten dat het een grote kavel was met ook mooie oude bomen." De knoop wordt doorgehakt. "We hebben de kavel uiteindelijk gekocht en zijn een jaar bezig geweest om alles netjes te maken." Het stel gaat tijdelijk wonen aan de Huisinghelaan en de aannemer kan aan het werk met een 'notariswoning' in het centrum van het dorp. Een ruime woning, plek genoeg voor Willem en Janny en voor de kinderen en (inmiddels 15) kleinkinderen, die af en toe op bezoek komen.

Stilzitten past niet bij Janny en Willem. Janny heeft een 0-urencontract als verpleegkundige bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. De omgang met collega's en de wisseling van patiënten vindt ze leuk. Ze heeft op alle afdelingen al gewerkt en momenteel is ze te vinden op de  afdeling Long/Cardio en de afdeling Interne/Neuro. "Het liefst doe ik onregelmatige diensten", vertelt Janny,  "Nachtdiensten draaien en dan overdag slapen vind ik geen enkel probleem." Willem is graag in de tuin aan het werk en is van plan om er weer een mooi geheel van te maken met o.a. bessenstruiken en bloeiende planten tijdens het hele tuinseizoen. 

Over zijn werk bij de recherche kan Willem mooi vertellen. Tot 2011 heeft hij dat met veel plezier gedaan. "Ik deed verhoren in zaken van moord en doodslag. De laatste zaak was de moord op een prostituee in Groningen. Een pittige zaak, die ik met mijn collega's moest oplossen." Willem trekt lang met de verdachte op. De verhoren worden zorgvuldig voorbereid. Willem vertelt: "We hadden 1500 vragen op papier gezet in deze zaak." Uiteindelijk bekent de dader. Na de bekentenis vraagt Willem aan de dader, waarom hij nu heeft bekend. "Omdat je mij als mens behandeld hebt", is het antwoord. Dat maakt grote indruk....

Zoals Willem verdachten als mens behandelt, zo doet Janny dat met patiënten. De mens achter de patiënt en de mens achter een moordenaar wil gezien worden. Daarvoor heb je sociale vaardigheden nodig. Dat kan als je werk doet dat bij je past. "En dan geeft het werk je een dankbaar gevoel", weten Janny en Willem. Ze deden en doen hun werk met passie.

Lezen en puzzelen zijn de hobby's van Janny. Ook is ze mantelzorger voor een tante en sinds kort secretaresse van de activiteitencommissie van Welstad. Met kinderen en kleinkinderen op stap, dat doet ze ook met plezier. Binnenkort gaat de hele familie een midweekje naar België. Willem is getalenteerd schilder. Hij maakt prachtige portretten en landschappen, nadat hij slechts twee jaar een cursus heeft gevolgd. In hun huis hangen her en der zijn kunstwerken. Samen wandelen ze graag in de natuur. "Rugzak op en de hele dag lopen", zegt Janny. Aan energie lijken ze geen gebrek te hebben.

In Onstwedde wonen nog enkele ooms en tantes van Willem en bovendien een aantal neven en nichten. Op zondag gaan Willem en Janny naar de Chr. Gereformeerde kerk in Midwolda. Zo lang Willem daar nog ouderling is, blijven ze die kerk trouw. "We blijven nog twee jaar daar", zegt Willem. "Daarna zullen we naar de kerk in Onstwedde overgaan."

Met familie dichtbij en de kinderen allemaal op minder dan een uur afstand voelen Janny en Willem dat ze nu helemaal op hun plek zijn en hopen ze in Onstwedde oud te worden. We wensen hen samen een gezonde, goede tijd toe in de 'Diamant van mooi Westerwolde'!