• Terug
  • Nieuws
  • Leerlingen maken historische wandeltocht
5 april 2019

Van peuter tot puber zijn kinderen van de Peuterkorf, CBS De Rank en UBBO Emmius Onstwedde deze week ondergedompeld in het Culturele Erfgoed project: Over de grens! Vandaag maakten leerlingen een historische wandeltocht door het dorp.

Deze week worden er ‘s middags in de MFA De Bast allerlei workshops gegeven die betrekking hebben op alles wat voor de volgende generatie bewaard moet worden. Dit zijn gebouwen, kunstwerken, boeken, tradities, gebruiken, recepten en feesten. Deze workshops worden gegeven door juffen, meesters, docenten, ervaringsdeskundigen en kunstenaars.

Het bijzondere van dit project is dat leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs samenwerken in deze workshops. Het ministerie van OCW stimuleert onderwijsvernieuwers na te denken over de ‘Tienerschool’.  In Onstwedde gebeurt het dus al in de praktijk!

Even een kleine greep uit de meer dan dertig workshops:
‘Wie waren je voorouders’: Een ontdekkingstocht m.b.v. een stamboomprogramma  naar namen van verre voorouders tot in de 18e eeuw.
‘Regionale lekkernijen’: Samen de keuken in om alles te weten te komen over  voeding uit de regio en natuurlijk worden er  ‘Kniepertjes, Arretjescake en Poffert gemaakt.
‘Vouwstenen’:(Stro)kartonfabrieken in Oost-Groningen. Waarom stonden ze hier, wat produceerden ze en kunnen we er een stad van bouwen?
‘Verleden fotograferen’: Fotograferen van een herinnering of gebeurtenis uit het verleden. Natuurlijk in zwart/wit.
‘Monnikenwerk’: Monniken schreven met zelf gemaakte inkt op perkament. Verf maken met eieren en pigment en schrijven met ganzenveren is even wat anders dan een e-mailtje.
‘Onstwedder omloop’: Tijdens een historische wandeling een ontmoeting met markante figuren uit het rijke Onstwedder verleden.

Donderdag was onze fotograaf Ko Kamies bij dit project aanwezig. Hij luisterde naar een verhaal, verteld door een van de leerlingen, wat ging over Onstwedde en de Juffertoren. Vervolgens maakte hij met leerkracht Marcel Nijboer een rondje door het dorp en stond hij stil bij enkele historische plekken, zoals in de Luringstraat waar drie Stolpersteinen zijn geplaatst bij de woning van de joodse familie Menkel.

Daarna bezochten ze op het kerkhof de graven van de twee omgekomen Engelse piloten: David Sparrow en Victor Brown. Hun vliegtuig is in april 1943 in Smeerling neergestort. Jan Huiges vertelde op het kerkhof over deze tragedie. Vervolgens wandelden ze naar de plek waar nog enkele restanten aanwezig zijn van de molen aan de Dorpsstraat. Klaas Meijer vertelde hierover.

Bij het Hilligenbrugje vertelde Jan Hidde Wilzing, als Ubbo Emmius en Jan Johan ten Have als Haje Addinga, het verhaal van pastoor Elze.

Afsluiting projectweek
Vrijdagmiddag wordt tussen 13.15 en 15.00 uur de afsluiting van de projectweek gevierd. Iedereen is welkom om onder het genot van een hapje en een drankje, muziek, dans en kunst het werk van de leerlingen te bekijken. De entree is gratis.

Bron/foto's: Westerwolde Actueel