• Terug
  • Nieuws
  • 10 jaar Werkgroep Roemenië-Onstwedde
5 januari 2013

De Werkgroep Roemenië-Onstwedde geeft al 10 jaar op verschillende manieren hulp aan het land waar Ceausescu ooit veel kapotmaakte.

Het begon met een oproep van Jan Migchels uit Onstwedde, lid van de Stichting Hulp Oost-Europa. De Ned. Hervormde Kerk heeft dit opgepakt en de Werkgroep opgericht. Sindsdien zijn er al heel veel transporten naar Roemenië gegaan met gebruikte landbouwwerktuigen, pootgoed en andere zaken als tweedehands kleding en beddengoed.
De materialen worden door tientallen vrijwilligers in Onstwedde zonodig opgeknapt en gesorteerd.

In Roemenië worden de hulpgoederen verspreid via de kerken in verschillende dorpen. Eén daarvan is Szobok, met enkele honderden inwoners en een kindertehuis voor 75 wezen en kinderen van ouders die ze zelf niet kunnen opvoeden. Het bijbehorende boerenbedrijf wordt geholpen met pootgoed, kunstmest en adviezen voor de aardappelteelt.

Werkgroeplid Nanne Sterenborg is al verschillende keren met de transporten meegereisd en wil dat nog vaker doen. De werkgroep is na tien jaar het helpen nog lang niet zat; er zijn nog veel dorpen waar armoede heerst.

Bron: DvhN