• Terug
  • Nieuws
  • Wandelen voor Water in Smeerling
20 maart 2019

Vandaag deden 214 leerlingen uit groep 7 en 8 van acht basisscholen uit de regio mee aan ‘Wandelen voor Water’.

Vanmorgen trokken ruim 200 leerlingen van basisscholen uit de gemeenten Westerwolde en Oldambt hun wandelschoenen aan voor ‘Wandelen voor Water’. Dit werd georganiseerd door Waterschap Hunze en Aa’s. De start was in Smeerling.

De leerlingen waren te herkennen aan een blauwe rugzak waarin ze zes liter water droegen. Op deze manier zetten Nederlandse kinderen zich in voor veilig water en goed sanitair voor leeftijdsgenootjes in Ethiopië. Veel kinderen, leggen daar dagelijks enorme afstanden af met zware jerrycans om – vaak vervuild – drinkwater voor het gezin te halen.

Gastles op school
Voorafgaand aan de wandeling kregen alle leerlingen een gastles over schoon water en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon water, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Ababa allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is bewustwording: ‘Is een kwartier onder de douche staan in Nederland eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Waar worstelen leeftijdgenootjes in Ethiopië bijvoorbeeld mee?’

Wandelen voor veilig drinkwater
In Ethiopië hebben maar liefst 43 miljoen volwassenen en kinderen géén toegang tot schoon drinkwater. Vooral kinderen worden hierdoor ziek. Amref Flying Doctors legt daarom waterleidingen aan in sloppenwijken en bouwt hier ‘waterwinkels’. Waterwinkels zijn simpele gebouwen met daarin wc’s, douches en waterpunten. Daarnaast geven ze volwassenen en kinderen in de sloppenwijken ook voorlichting over hygiëne. Op deze manier verbeteren ze de toegang tot schoon (drink)water en verminderen ze ziekten, veroorzaakt door vervuild water.

Het geld dat de kinderen van Wandelen voor Water inzamelen is bestemd voor dit water- en sanitatieprogramma van Amref in Ethiopië.

Aan de wandeling deden leerlingen van de basisscholen: de Zaaier uit Vlagtwedde, de Oosterschool, de Westerschool en de Wegwijzer, allen uit Bellingwolde, de Driesprong uit Vriescheloo, de Willem Lodewijckschool uit Bourtange en de Vossenburchtschool en de St. Vitusschool, beide uit Winschoten mee. Samen brachten zij ruim 5.400 euro in het laatje van het water- en sanitatieprogramma van Amref Flying Doctors in de sloppenwijken van Addis Abeba in Ethiopië.

Fotoreportage

Bron: Westerwolde Actueel