• Terug
  • Nieuws
  • Broers Strockmeijer naar Albanië
25 april 2018

Harry Strockmeijer (67) uit Onstwedde en zijn twee jaar jongere broer Hilco uit Valthermond moeten dinsdag 1 mei vroeg uit de veren.

Bij het krieken van de dag stapt het tweetal – geboren en getogen in Mussel – in de auto richting Nieuwkoop. Daar staat een vrachtwagen met een lengte van ruim zeventien meter van Stichting Hoop voor Albanië met allerhande hulpgoederen klaar.

“We leveren de hulpgoederen af in een depot in Tirana, de hoofdstad van Albanië”, vertelt Hilco die al vaker hulpgoederen heeft afgegeven in de republiek in het westen van het Balkanschiereiland. “Vanuit het depot worden ze verspreid in de dorpen rondom de hoofdstad.”

De twee broers hebben een flinke reis voor de boeg. “We rijden bij toerbeurt eerst naar de Italiaanse havenstad Bari”, vervolgt Harry. “Een afstand van zo’n 2200 kilometer. ‘s Nachts slapen we in de cabine van de trekker. Dan maken we per schip de oversteek naar Durres. Een tocht van ongeveer acht uur en dan hebben we nog een rit van bijna twee uur voor de boeg. In Tirana kunnen we vrijdag 4 mei na het uitladen overnachten in een gasthuis van de stichting.”

Zondag 6 mei staat de terugreis gepland. “Op weg naar Nederland wordt in Italië op verschillende locaties geladen. Het transport kost € 2.000,00 aan brandstof en een ticket voor de overtocht kost € 1.250,00. Daarom is retourvracht geregeld om de kosten te betalen. De lading wordt zaterdag 12 mei afgeleverd in Drachten en dan rijden we leeg terug naar Nieuwkoop om onze auto weer op te halen.”

Zowel Harry als Hilco verheugen zich op de reis naar Tirana. “Het voelt goed om andere mensen te helpen. Bovendien is het ook gezellig om als twee broers samen op reis te gaan, ook al zit je dag en nacht bij elkaar op de lip. Gelukkig kunnen we goed met elkaar overweg. En wat betreft Albanië: vergeleken met een aantal jaren geleden merk je dat het land – vroeger één van de armste landen van Europa – langzaam maar zeker uit het dal klimt.”

Bron/foto: Ter Apeler Courant