• Terug
  • Nieuws
  • Dierenartsenpraktijk Onstwedde
16 april 2018

Sponsor: Dierenartspraktijk Onstwedde
Gesprekspartners: Abel Jan Huiges en Marieke van der Steen

De temperaturen overstijgen overdag inmiddels de 20 graden en de koeien lopen weer in de wei! In het voorjaarszonnetje van april vertellen Abel Jan en Marieke over hun reis binnen diergeneeskunde, hun avonturen en keuzes en cirkels die rond zijn gemaakt.

“Gent lijkt op de stad Groningen” vertelt Abel over zijn studententijd en Master Diergeneeskunde in de Vlaamse stad. “Ik heb er een fantastische tijd gehad en ik heb in Gent de studie gevolgd die ik wilde gaan doen. Ik heb me wel eens verbaasd over de keuzes van studenten om eerst een stad te kiezen en daarna een mogelijke studie.”

Abel Jan werd uitgeloot voor de studie in Utrecht (er werd geloot uit een ‘pot’, niet op basis van cijfers en/of motivatie, red.) en maakte toen de keuze om de studie aan de enige Nederlandstalige opleiding in Gent te gaan volgen. Hier leerden Abel Jan en Marieke elkaar kennen, Marieke haar vader was toentertijd ook dierenarts in Brabant. Naast het taalvoordeel was het ook zo dat in Gent de opleiding zeer breed was ingericht, iets wat Abel Jan als zeer prettig heeft ervaren: “Uiteindelijk heb ik als hoofdvak ´Herkauwers´ gekozen en als bijvak ´Gezelschapsdieren´, beide ook zeer breed. De prachtige stad, met onder andere de ‘Gentse Feesten’ met vrije podia, hebben het tot een prachtige tijd gemaakt. Gent is sowieso een bezoekje waard als je een keer een mooie stad wilt bezoeken!”

Het verloop na de studietijd (van 1998 tot 2004) in een notendop samengevat door Abel Jan: “Een halfjaar voordat ik afstudeerde kreeg ik een baan aangeboden in Leeuwarden. Het was een dierenartspraktijk die heel specifieke een mannelijke dierenarts zocht en in de branche is grofweg 90% vrouw.” Marieke vertelt verder: “Ik ben een jaar later dan Abel Jan begonnen in Gent met de studie en binnen mijn kennissenkring werd ik na het afronden van mijn studie gevraagd of ik in Engeland wilde komen werken, in Devon.” Ook Abel Jan kon hier aan de slag en zo belandden Abel Jan en Marieke samen in het bosrijke en mooie Dartmoor gebied in Zuid-West Engeland: “Het was er prachtig! We voelden ons er thuis en ook het werken ging prima. Overigens is het de plaats waar in Engeland de meeste neerslag per jaar valt, door onder andere de Atlantische oceaan stroming en de heuvels van het gebied.”

En dan… Opeens, vrij onverwachts een telefoontje vanuit Onstwedde: “Willen jullie de dierenartspraktijk in Onstwedde overnemen?” Abel Jan blikt terug op toch een belangrijk moment in het leven van hem en Marieke: “We hadden het zeker over onze toekomst, waar we eventueel naartoe zouden willen en hoe we het voor ons zagen. We hebben nooit keiharde doelstellingen gesteld of een route uitgestippeld. Zo hadden we het regelmatig over Nieuw-Zeeland, wat nu als we daar ooit naartoe zouden kunnen of willen? We wisten anderzijds dat een kans die ons vanuit Onstwedde werd aangeboden niet snel nog een keer zou komen: we hebben hier goed over nagedacht en we hebben toen besloten de uitdaging aan te gaan! We hebben daar zeker geen spijt van gehad en we hebben later nog een fantastische reis in Nieuw-Zeeland gemaakt.”

In de eerste jaren fungeerde de praktijk in Onstwedde als dependance van de dierenartspraktijk van Rob Dijk (Vlagtwedde): “In oktober 2011 was toen de daadwerkelijke overname” vertelt Marieke, “en inmiddels hebben we een hele goede samenwerking met Rob Dijk. Sowieso is het bundelen van krachten iets wat in onze branche ook zeer belangrijk is. Uiteindelijk moeten de praktijken samen 24/7 zorg aan kunnen bieden en dat kan.” Abel Jan vult aan: “De praktijken houden hun eigen identiteit, maar dragen wel samen de 24/7 zorg voor zowel de landbouwdieren als de gezelschapsdieren.” En wat maakt volgens Abel Jan de dierenartspraktijk in Onstwedde uniek? “De kleinschaligheid maakt van ons een praktijk met bekende gezichten en een persoonlijke benadering. En als ik voor mezelf spreek dan houd ik van problemen oplossen! Ja serieus, er is een probleem in wat voor vorm of ernst dan ook en daarbij wil ik helpen om een gepaste oplossing te vinden. Het is uiteindelijk de combinatie van mens, dier en problemen oplossen wat het werk mooi maakt.”

Inmiddels is wel duidelijk dat er een sterke dierenartspraktijk staat. Zoals wel vaker genoemd wordt is ook binnen de branche van diergeneeskunde de mond-op-mond reclame het meest belangrijk: “Goed met mensen om gaan en een optimistische instelling hebben.” Daarnaast blijkt ook dat logischerwijs kennis en studie terugkerende onderdelen zijn: “Er verandert onder andere qua technieken veel dus we moeten en willen daarin bij blijven, maar ook volgen we elk jaar nascholingsactiviteiten.” Bovendien speelt ook de maatschappelijke betrokkenheid een rol, zo is de dierenartspraktijk shirtsponsor van het stratenvolleybalteam van de Hardingstraat, daarnaast worden verschillende (sport)verenigingen in het dorp gesponsord.

En die cirkels die rond zijn? “Behalve het feit dat we hier 10 jaar geleden de dierenartspraktijk konden overnemen is ook ooit de grond waarop de praktijk staat van voorouders Huiges geweest. En qua de diergeneeskunde vind ik het een mooie anekdote dat ik als tiener vakantiewerk deed bij Natuurmonumenten en dan contact had met toenmalig dierenarts De Vries. De Vries kwam in Smeerling voor de behandeling van de lakenvelders (runderras, herkenbaar aan de witte streep tussen voor-en achterpoten, red.) die daar liepen. Dat is zo’n 25 jaar geleden en dat werken met mensen en dieren leek mij prachtig. Sinds vijf jaar verzorgen wij nu zelf de diergeneeskundige begeleiding van de lakenvelders in Smeerling, dat is wel bijzonder.”

Abel Jan en Marieke zijn het erover eens: “Wij blijven nog graag de vertrouwde dierenartspraktijk in het mooie Westerwoldse landschap!”

Kijk eens op de website van Dierenartsprakijk Onstwedde

©Wouter de Vries