• Terug
  • Nieuws
  • 'Kosten open houden zwembad lager'
7 februari 2018

De gemeenteraadsverkiezing op woensdag 21 maart werpt haar schaduw ver vooruit. Er zijn 23 zetels te verdelen.

De lijsttrekkers en de overige kandidaten zijn bekend, de programma’s zijn geschreven en de flyers liggen klaar om uitgedeeld te worden op straat of tijdens verschillende politieke bijeenkomsten.

Het spits van de campagne is vorige week afgebeten met een verkiezingsavond in restaurant De Gelegenheid in Musselkanaal. Op uitnodiging van Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal waren vertegenwoordigers van de negen politieke partijen die meedoen aan de verkiezing aanwezig om hun mening te geven over onder (veel) meer het voortbestaan van de drie buitenbaden in de gemeente, de openingsuren van Lint, starterswoningen voor jongeren, werkgelegenheid en de gemeentelijke herindeling. De bijeenkomst stond onder leiding van verslaggever Martijn Folkers van RTV Noord.

Volgens Machteld Luijken van de SP zitten de jongeren in Musselkanaal te springen om een eigen ruimte in het dorp. “Na de sluiting van de Kameleon een paar jaar geleden moeten ze het doen met MFA Lint. Maar de combinatie van jong en oud is geen gelukkige keuze geweest. Ik weet, de financiële middelen zijn beperkt, maar de SP hoopt op een terugkeer van een nieuwe de Kameleon die ook in de avonduren is geopend. Voor de jongeren is er verder niets. Er moet iets gebeuren.”

Veel jongeren in Musselkanaal willen in het dorp blijven wonen, maar er zijn te weinig starterswoningen beschikbaar. Daardoor zijn ze min of meer gedwongen om hun heil elders te zoeken. Probleem is dat de woningbouwcorporaties door de krimp in Oost-Groningen amper nieuwe woningen mogen bouwen.

“Het is de hoogste tijd om met de provincie Groningen om tafel te zitten om het gesloten akkoord open te breken”, vindt Nadja Siersma van GroenLinks. “Ruim baan voor starterswoningen, betaalbaar en gevarieerd.”

Volgens Klaas Pals van D66 is het niet nodig om het beleid te wijzigen. “Je moet wel met elkaar creatief zijn. Denk aan renoveren en delen. Kijk bijvoorbeeld naar de winkels langs het kanaal. Als we een half uurtje langs het kanaal wandelen, dan kunnen we een paar handenvol panden aanwijzen, waar de bovenetage niet meer wordt gebruikt als opslagruimte. Heel geschikt om uiteindelijk na een verbouwing onderdak te bieden aan starters op de woningmarkt.”

Egbert Hofstra van de PvdA benadrukt dat de drie buitenbaden in Musselkanaal, Stadskanaal-Noord en Onstwedde open moeten blijven. ‘De kosten zijn lager dan we aanvankelijk dachten en de voorzieningen zijn heel erg belangrijk voor de leefbaarheid van de drie dorpen. Als de PvdA een meerderheid in de gemeenteraad in de wacht sleept, dan blijven alle buitenbaden in de gemeente Stadskanaal open.”

Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal en Bert van Beek van ChristenUnie vinden het in de benen houden van drie buitenbaden een flinke uitdaging. “We moeten straks afhankelijk van de financiële situatie kijken wat mogelijk is”, meent Bieze. “We moeten met elkaar wel realistisch zijn”, vult Van Beek aan. “Er moeten in de komende tijd belangrijke besluiten worden genomen. Gaan we bijvoorbeeld nieuwe scholen bouwen of stoppen we veel geld in het opknappen van verouderde voorzieningen die een paar maanden per jaar worden gebruikt. Dat worden nog hele lastige keuzes.”

Wat betreft de gemeentelijke herindeling: 65 procent van het publiek in de zaal vindt dat de gemeente Stadskanaal alsnog met de nieuwe gemeente Westerwolde (voorheen Vlagtwedde en Bellingwedde) heringedeeld moet worden. De onderhandelingen met Vlagtwedde en later met Veendam (en Pekela) zijn afgebroken, waardoor Stadskanaal voorlopig op eigen kracht verder moet.

Klaas Pals van D66 vindt dat na de verkiezing opnieuw een verkennend gesprek met Westerwolde moet worden gevoerd om te peilen of er wederzijds belangstelling is om de krachten te bundelen. Bert van Beek van ChristenUnie hoopt dat alsnog een opening kan worden gecreëerd voor een herindeling met Westerwolde, maar hij wil bij voorbaat niemand uitsluiten. “Dus ook Veendam en Pekela niet.”

“We hebben nu een paar keer het lid flink op de neus gekregen”, vindt Jur Mellies van Lokaal Betrokken. “Ik denk dat het goed is om een poosje voor onszelf te kiezen.”

Nadja Siersma van GroenLinks en Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal kiezen voor een herindeling met Veendam en Pekela. “Herindeling is noodzakelijk”, benadrukt Bieze. “Dan worden we sterker en kunnen we meer kracht tonen. Veendam heeft weliswaar nee gezegd, maar na de verkiezing zijn misschien de panelen verschoven. Er zijn nieuwe raadsleden benoemd en andere mensen draaien aan de knoppen.”

Voor Hans Klopstra van de VVD is een herindeling vanzelfsprekendheid. “Ik ben voorstander van een grote gemeente. Dus niet alleen met Westerwolde, maar ook met Veendam en Pekela.”

Bron: Kanaalstreek