• Terug
  • Nieuws
  • Paarden met een kerstmuts
18 december 2017

Kerstmannen en engelen te paard, amazones in feestelijke jurken, paarden met een kerstmuts: Onstwedde is zaterdag getrakteerd op een Santa Ride .

Wytskje staat glanzend geborsteld in haar stal op manege De Driesporen in Onstwedde, een kerstmuts op het hoofd. De Friese merrie trekt zich weinig aan van het feestgedruis om haar heen. ,,Dit paard is lekker cool in het koppie’’, zegt de trotse eigenaresse Dorien Smith (33). Zij rijdt straks voorop in de Chrismas Horse Parade door het dorp. ,,Het eerste paard moet rustig en betrouwbaar zijn’’, aldus Smith. ,,En deze heeft al wel vaker gekkigheid doorstaan.’’

Wytskje is dus wel wat gewend. Een keer in de twee jaar loopt ze mee in een show op de manege. En vorig jaar liep het paard opgetuigd met kleine lampjes mee in de lichtjesroute. Die rit had de manegevereniging georganiseerd als aanvulling op de winterfair in het dorp. Smith: ,,Dat was een succes. We kregen zulke leuke reacties. Zonde om zoiets niet door te zetten.’’ Dus bedacht ze een andere tocht: een Santa Ride, naar Amerikaans voorbeeld. Gewoon overdag, en dit jaar zonder de tweejaarlijkse fair. ,,We willen van deze parade graag een traditie maken.’’

Als Wytskje helemaal klaarstaat, trekt Smith haar feestjurk aan: glanzend kerstrood, afgezet met een witte rand. ,,Speciaal laten maken’’, vertelt ze. Haar veiligheidscap zit verstopt onder een grote kerstmuts. De zenuwen gieren haar door de keel. ,,Het paard is superbraaf, maar ze moet het nu wel even doen natuurlijk. Hopen dat alles goed gaat. Vast wel. De zenuwen zijn weg als ik eenmaal op het paard zit.’’ Als ze opstapt drapeert ze de wijde rok over haar paard. Ze zijn er klaar voor.

Buiten hebben zich inmiddels ruim dertig paarden, pony’s en ruiters verzameld. Allemaal in kerstsfeer gekleed en getooid, overal rinkelen kerstbelletjes. Roos Bolsenbroek (8) zit verkleed als engel op Fjord Mister, achter Bianca Roseleur, gehuld in kerstman-tenue. ,,Nee, niet mijn dochter. Ik mocht haar even lenen’’, lacht Roseleur.

De dames hebben de grootste pret. Mister ook. Af en toe dribbelt hij erop los, het mutsje op zijn hoofd springt dan mee heen en weer. ,,Hij is al 25 jaar, maar ondanks zijn leeftijd toch nog wat ondeugend.’’ Het duurt maar even of het paard zit flink in het zweet. ,,Dat komt ook door zijn dikke wintervacht. Dit paard heeft nooit een deken op. Puur natuur.’’

Stephanie Troff en Patricia Neuteboom zijn uit Duitsland gekomen met hun paarden. ,,Hartstikke leuk zo’n tocht. We doen ’s zomers ook wel mee aan activiteiten met onze paarden. Nu ook een keer in de winter.’’ De vriendinnen met kerstmutsen hebben hun viervoeters uitgedost met rode beenbeschermers en op Patricia’s paard ligt een bijpassende deken. Een collega is uitgedost als Victoriaanse heer en lijkt zo weggelopen uit het beroemde kerstverhaal Christmas Carol van Charles Dickens.

Carolien de Raad sluit de rijen met haar menkar en trekpaard Annechien. De koetsier heeft haar wagen vol met stalgenoten van de locatie in Alteveer waar haar paard in pension staat. Allemaal dragen ze een feestelijke kerstkraag. ,,Gezellig met elkaar. Maar wel heel koud’’, zegt De Raad vanaf de bok. Haar paard draagt witte rendierhoorntjes over de oren. ,,Vindt ze helemaal niet erg.’’ Nienke Schwennen zit op een bankje in het karretje, met haar moeder. ,,Prachtig’’, genieten ze.

,,Het gaat fantastisch’’, zegt Smith terwijl ze de lange stoet door het dorp leidt. De zenuwen zijn weg, ze zit met een brede lach te paard en geniet zichtbaar van de rit. Voor haar rijdt een auto met vrolijke kerstmuziek. Het bijzondere defilé door het dorp duurt een uur en trekt aardig wat bekijks. Na de Dorpsstraat met winkels volgt een ronde door woonbuurten. ,,Wij vonden het mooi’’, zegt Anna Hidding voor haar woning aan de Boslaan. ,,Voor herhaling vatbaar’’, beaamt echtgenoot Menno Hidding. Uiteindelijk trekt de parade nog een keer door de dorpsstraat, terug naar de manege.

Bron: DVHN

Fotoreportage

Video