• Terug
  • Nieuws
  • Fotoboek over Onstwedde en gehuchten
13 december 2017

Begin december volgend jaar moet het fotoboek over Onstwedde en de omliggende gehuchten als onder meer Smeerling, Ter Maarsch, Veenhuizen, Holte en Blekslage in de boekhandel te koop zijn.

Dat zegt Jacco Pranger. De inwoner van Nieuw-Buinen is druk bezig met de voorbereidingen. Samen met Albert Wubs, Klaas Meijer, Henk van der Heide, Aike Meems, Berend Jan Harding en Albert Migchels, die eveneens een indrukwekkende verzameling oude foto’s en ansichtkaarten in hun bezit hebben.

“Ik kom elke week wel in de winkel van The Readshop in Stadskanaal en dan maak ik altijd even een praatje met Jan en met Henny”, vertelt Jacco die al veel fotoboeken heeft uitgebracht en aan veel andere boeken zijn medewerking heeft verleend. “Laatst vroeg Jan of het geen goed idee was om een boek over Onstwedde en omliggende gehuchten uit te geven. Omdat zo’n boek nog niet te koop is. Op dat moment heb ik de boot even afgehouden. Ik had het te druk met het afronden van het boek over de veenbrand in Valthermond. Een groot succes trouwens, want we zijn al toe aan de derde druk.”

Hoewel Jacco een bezige bij is, heeft hij nu toch besloten om aan een volgende klus te beginnen. “Samen met een aantal enthousiaste verzamelaars hebben we in ‘t Gerak in Onstwedde om de tafel gezeten. “Dat was een groot succes”, blikt hij terug. “We hebben nu zo’n 500 foto’s en ansichtkaarten beschikbaar. Van huizen, straten, scholen, kerken, winkels en het verenigingsleven. En nog veel meer. Het is de bedoeling om een boek uit te geven met zo’n 200 pagina’s. Veel foto’s met een kort onderschrift en betaalbaar voor iedereen. Zo tussen de 20 en 30 euro.”

In januari wordt huis-aan-huis een flyer verspreid met meer informatie over het fotoboek. “We zijn altijd nog op zoek naar mooie foto’s die misschien nog ergens bij de inwoners in een schoenendoos op zolder worden bewaard. Bovendien willen we peilen of er voldoende belangstelling is om een fotoboek te bestellen.”

Om de inwoners van Onstwedde en omgeving enthousiast te maken wordt ‘op een zaterdag in januari’ een kleine expositie gehouden in ‘t Gerak. “Daar zijn foto’s en ansichtkaarten te zien die zeker in het boek worden opgenomen. We hopen dat veel mensen dan even langskomen. Eventueel met foto’s en ansichtkaarten van vroeger en met aanvullende informatie die we kunnen gebruiken. We hebben ook nog geen titel voor het boek. Misschien dat tijdens de expositie wel een paar leuke suggesties worden gegeven.”

U wilt meer informatie over het fotoboek? Neem dan even contact op met Jacco Pranger  M  06-21831002.

Bron/foto's: Kanaalstreek