• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedder met blik naar het oosten
26 oktober 2017

Voormalig wethouder en burgemeester Bert Migchels is in zijn woonplaats Onstwedde overleden. Hij is 75 jaar oud geworden.

Migchels groeide vlakbij Onstwedde op, in de buurtschap Holte. Hij verdiende zijn geld als boer en belandde in de jaren zeventig in de politiek van de gemeente Stadskanaal. Hij was eerst gemeenteraadslid en daarna wethouder namens het CDA.

Hij vervulde die functie van 1976 tot 1990. In die periode waren Auke Beckeringh van Rhijn en Frits Brink burgemeesters.

In 1990 werd Migchels zelf burgemeester van Schoonebeek. Hij verhuisde uit zijn geliefde streek naar Drenthe en was daar zeven jaar actief.

Daarna was hij nog enkele jaren waarnemend burgemeester in het Overijsselse Bathmen. Aan het begin van deze eeuw keerde hij, vervroegd gepensioneerd, terug in Onstwedde. Hij betrok er een grote boerderij in de dorpskern.

In de schuur ernaast begon hij zijn werk voor Roemenië. Met enkele dorpsgenoten knapte hij daar landbouwmachines op. Die werden vervolgens naar een plattelandsgebied in Roemenië gebracht.

,,We hadden eerst contact met twee Roemeense gemeenten'', vertelt Nanne Sterenborg, één van die dorpsgenoten. ,,Die lagen in een arm gebied, met veel kleine boeren. Zij konden machines goed gebruiken.''

Al snel kwamen er meer transporten. Migchels en zijn dorpsgenoten zamelden ook kleding in om oostwaarts te brengen. Verder hielpen ze de boeren met de aardappelteelt en brachten ziekenhuizen bedden.

,,We breidden ook ons werkgebied in Roemenië uit, tot een provincie'', zegt Sterenborg. ,,En bij dat alles was Bert Migchels een drijvende kracht. Hij was heel sociaal bewogen, waarbij zijn geloof ook een belangrijke rol speelde. Hij wist dankzij zijn enorme netwerk, opgebouwd in zijn tijd als burgemeester, ook veel gedaan te krijgen. We hebben heel veel aan hem te danken.''

Tot het laatst toe was Migchels in de weer voor Roemenië. Niet alleen met inzamelen maar ook door de handen uit de mouwen te steken met inwoners van De Woldstee, de voorziening voor mensen met een beperking die nu Het Landhuis heet. Met hen maakte hij kartonnen dozen, waarin spullen voor Roemenië konden worden verpakt.

,,Hij was tevens vrijwilliger bij het onderhoud van de tuin van De Woldstee'', zegt Jan Bessembinders, ook Onstwedder en oud CDA-wethouder in Stadskanaal. ,,Hij was inderdaad sociaal bewogen en vaak in de weer voor anderen. Ik bewaar goede herinneringen aan hem.''

Bert Migchels leed al geruime tijd aan een ernstige ziekte.

Bron: DvhN