• Terug
  • Nieuws
  • Harry Migchels bij debat Tweede Kamer
25 augustus 2017

Harry Migchels was een van de eierboeren die woensdag was afgereisd naar Den Haag om het kamer debat over het eierenschandaal live te volgen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) werden door de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in de veehouderij. De voedsel- en landbouwspecialisten van de Kamer zijn daarvoor teruggekomen van het zomerreces.

Schippers en Van Dam moesten onder andere uitleggen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel goed heeft opgetreden. De NVWA zou al twee meldingen van november 2016 niet serieus genoeg hebben genomen en te laat hebben ingegrepen. Bovendien zou de dienst met warrige adviezen de boeren boos maken en onrust bij de consument aanwakkeren.

'De staatssecretaris vindt dat alle verantwoordelijkheid bij de sector ligt en dat volgens hem de NVWA geen enkele blaam treft.'

Het bedrijf Chickfriend in Barneveld heeft in mei 2017 de stallen van Harry Migchels behandeld, als de NVWA al in november 2016 'aan de bel had getrokken' was het bedrijf van Harry Migchels niet besmet geraakt.

Harry Migchels hoopt dat er ondanks een 'nee' van staatssecretaris Martijn van Dam toch nog geld gaat naar de pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis.
Hij vestigt zijn hoop op het onderzoek dat er komt naar de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Foto: Harry Migchels in gesprek met Tweede Kamer lid mevrouw Kuiken van de PVDA