• Terug
  • Nieuws
  • Er is behoefte aan camperplaatsen
4 augustus 2017

Recreatie-ondernemers en gemeenten in Groningen moeten meer camperplaatsen realiseren. Dat bepleit Frejo Blaauw van de Nederlandse Kampeerautoclub NKC. Blaauw zei dat zaterdag bij de opening van Camperplaats Op Streek in Onstwedde waar dertig kampeerauto’s een plek kunnen vinden. De NKC is een belangenvereniging voor de zogeheten camperaars. De vereniging heeft 42.000 leden.

Tekort

Niet alleen in Oost-Groningen is een tekort aan camperplaatsen. ,,In zijn algemeenheid is er een tekort aan overnachtingsplaatsen voor campers.” Het aantal campers groeit sneller dan het aantal caravans. In Nederland staan momenteel 102.000 campers op naam geregistreerd.

Volgens Blaauw moeten overheden en ondernemers inspelen op het groeiend aantal toeristen dat met een kampeerauto rondtrekt. Uit ledenonderzoek van de NKC blijkt dat Nederlandse camperaars per dag per camper zo’n 55 euro besteden. Duitse camperaars geven nog meer uit. Zij zitten gemiddeld op 90 euro per dag.

Middenstand

,,Dat wordt uitgegeven aan brandstof levensmiddelen, bezoek aan de horeca.” In 2016 is 415 miljoen euro uitgegeven door Nederlandse camperaars.. ,,Dat gaat naar de plaatselijke middenstand. Dat is de moeite waard.”

Op bestaande campings kunnen de kampeerauto’s eigenlijk niet terecht. ,,Mensen met een caravan blijven vaak ergens drie weken staan. Een camperaar vertrekt meestal na een dag of drie weer.” Campinghouders spelen daar op in door ‘voor de poort’ camperplaatsen in te richten met alle benodigde voorzieningen. ,,Ze moeten wel, want ze zien het aantal overnachtingen door mensen met caravans en vouwwagens teruglopen.”

25 plaatsen

Blaauw noemt Harlingen als voorbeeld. ,,Daar was de camping alleen in het hoogseizoen open. De gemeente onderkende het algemeen belang en realiseerde een camperplaats. Daar komt nu nog een locatie bij want in 2016 waren daar 5000 extra overnachtingen.”

Blaauw ziet eenzelfde ontwikkeling in Borger waar de camperlokatie moest worden uitgebreid. ,,Daar zijn nu 25 plaatsen en het staat elke dag vol. De mensen gaan het dorp in, ze gaan met de fiets op pad. Borger en de dorpen erom heen profiteren ervan.”

Kiek diek

,,Vroeger had je ruimtes voor een of twee campers. Dat is niet meer van deze tijd. Er is behoefte aan grote camperplaatsen. Een plek met dertig plaatsen zoals in Onstwedde is interessant voor de ondernemer en de camperaar. Ze zoeken elkaar toch op.”

Blaauw meent dat er met name in Noord-Groningen nogal wat witte plekken zijn. Bij Noordpolderzijl is recent een locatie in gebruik genomen. ,,Met het project kiek over diek worden tal van voorzieningen aan elkaar gekoppeld. Dat is voor de recreant van belang. Als ondernemers daar op inspelen, gebeurt er een hoop.”

Bron: DVHN