• Terug
  • Nieuws
  • CBS De Rank genomineerd
24 mei 2017

‘Basisscholen steeds meer volwassen in hun wetenschap & techniekonderwijs’.

Bekendmaking genomineerde basisscholen voor TechniekTrofee 2017 en Inspiratieprijs.

Een doorlopende leerlijn Wetenschap & Techniek, een mobiel laboratorium, een Techniekhuisje op het schoolplein en een speciale Wetenschap en Techniek- werkplaats; de inzendingen voor de TechniekTrofee Ir. W. Maas Geesteranusprijs zijn dit jaar divers en van opvallend hoge kwaliteit. Vandaag maakt de jury de zes genomineerden bekend. In totaal zonden dit jaar 80 basisscholen uit het hele land goede voorbeelden en ideeën van wetenschap- en techniekonderwijs in.

Van de 80 inzendingen vallen 34 in de categorie ‘beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs. 46 scholen zonden hun ‘meest inspirerende idee’ in voor de Inspiratieprijs. Op 20 juni as. maakt Het Klokhuis-presentator Maurice Lede de twee winnaars van de TechniekTrofee 2017 bekend. De winnende scholen ontvangen een geldprijs van 2.500 euro om hun Wetenschap & Techniek-onderwijs naar een hoger plan te tillen.
Wetenschap & Techniek-onderwijs steeds meer ‘volwassen’ status.

De jury onder leiding van Elly Verburg, oud-directeur OTIB: “We zijn blij verrast met de inzendingen dit jaar, het laat zien dat basisscholen verspreid over heel Nederland Wetenschap & Techniek serieus aanpakken.” Volgens de jury is het opvallend dat de inzendingen voor de hoofdprijs, van scholen die al bezig zijn met Wetenschap & Techniek, van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Deze scholen werken aan steeds verdere integratie van Wetenschap & Techniek in andere vakken en verankering ervan in hun onderwijs. “Wetenschap & Techniek in het primair onderwijs krijgt een meer ‘volwassen’ status. We zien een heel stevige basiskwaliteit die voor steeds meer scholen vanzelfsprekend is. Dat is een luxe uitgangspositie voor ons als jury: de scholen die daar nog een schepje bovenop doen springen er uit en verdienen een nominatie”, aldus de jury.

De drie genomineerden (in alfabetische volgorde) voor de Techniektrofee 2017 met het beste voorbeeld van Wetenschap & Techniek zijn:

Basisschool De Catamaran, Amsterdam: Deze school heeft een eigen doorlopende leerlijn ontwikkeld: ‘Wonderwel’ gericht op natuur en techniek vanuit de belevingswereld van kinderen. Jury: W&T is hier gekoppeld aan duurzaamheid en aan bewustwording, met levensechte onderwerpen en vragen waar leerlingen zich mee bezighouden.”

CBS De Rank, Onstwedde: De Rank werkt volgens het “Van peuter tot puber-principe” met een eigen leerlijn voor W&T, waarbij ook ouders worden betrokken. Leerlingen maken kennis met ‘echte’ technici en krijgen zo een beeld van wat werken in de techniek inhoudt. Jury: “Het motto van de school – inspireren, delen, groeien – wordt vertaald in W&T-onderwijs, wat het tot een drager van dat gedachtegoed maakt.”
De Wegwijzer, Schagen: In alle groepen staat W&T op het rooster, waardoor een doorlopende leerlijn ontstaat en het vak in de hele school een plek heeft en zelfs op het rapport staat. Jury: “Op De Wegwijzer kun je niet om techniek heen en is W&T in de breedte tastbaar voor alle leerlingen.”

De drie genomineerden (in alfabetische volgorde) voor de Techniek Trofee Inspiratieprijs 2017 zijn:
Basisschool De Ontdekking, Deventer: Deze school wil een ‘techniekhuisje’ op het schoolplein ontwerpen en bouwen. Jury: “Een idee met veel potentie, dat bovendien voor PO-scholen uniek is.”
Openbare basisschool De Meander, Assendelft. Via samenwerkingsverbanden wil de school ‘de Meanderwerkplaats’ realiseren. Jury: “De Meanderwerkplaats doorbreekt de grenzen van klassen in de school én opent de school voor de buitenwereld.”

Openbare basisschool De Peppelaer, Haarlem. Met het mobiele laboratorium dat deze school wil ontwikkelen, kun je straks niet meer om W&T heen. Jury: “Het mobiele laboratorium brengt W&T letterlijk binnen handbereik voor iedere leerkracht.”

Over TechniekTalent.nu
TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het is ons doel om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doen we samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.

TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook de website.

Over Ir. W. Maas Geesteranus fonds
Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is opgericht ter nagedachtenis van Ir. W. Maas Geesteranus. Hij was directeur van Werkspoor en maakte zich hard voor jonge mensen die een technische opleiding volgden. Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds draagt zijn gedachtegoed uit.

Website Techniek talent