• Terug
  • Nieuws
  • Lilian blij met uitstel besluit zwembad
6 mei 2017

Baden blijven zeker nog drie jaar open. Stadskanaal stelt besluit over voorzieningen opnieuw uit.

De drie openluchtbaden in de gemeente Stadskanaal blijven nog zeker tot 2020 open. Pas dan is er duidelijkheid over hun toekomst.

Marcel Looden

Volgens wethouder Francis Boen (PvdA) is een definitief besluit over het al dan niet sluiten van een of meer baden uitgesteld. Dit omdat het uitwerken van het plan voor het bad De Horsten in Musselkanaal meer tijd vraagt. Inwoners van dat dorp hebben het initiatief genomen een coöperatie op te richten, die het bad overneemt en exploiteert.

De Horsten is een van de baden. De andere zijn 't Vlasmeer in Onst-wedde en Bad Noord in Stadskanaal. De Horsten en 't Vlasmeer worden in opdracht van de gemeente beheerd door het bedrijf Optisport, Bad Noord door een stichting.

De gemeente steekt jaarlijks geld in de baden maar wil bezuinigen. Dat zou ook kunnen betekenen dat er baden dicht moeten. Die dreiging hangt al geruime tijd als een donkere wolk boven de voorzieningen.

Als reactie op die dreiging kwamen Musselkanaalsters vorig jaar met hun plan voor een coöperatie. De gemeenteraad besloot toen al een besluit over de baden uit te stellen tot dit jaar.

,,Maar we hebben nog meer tijd nodig hebben om goed uit te zoeken hoe zo'n nieuwe constructie werkt'', stelt Boen. ,,We hebben daar ook een extern bureau voor ingeschakeld.''

Een van de zaken die duidelijk moeten worden, is de gemeentelijke bijdrage die jaarlijks naar de coöperatie moet gaan. Het bedrag wordt sowieso veel kleiner dan wat nu voor De Horsten wordt uitgetrokken.

,,Vanwege de extra tijd die we nodig hebben, willen we de baden nog drie jaar op de huidige wijze openhouden'', zegt de wethouder. ,,Dat betekent wel dat we nog drie keer 30.000 euro voor onderhoud opzij moeten zetten. We vragen de gemeenteraad dat te doen.''

Ben Schomaker is voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Musselkanaal. Dat is een van de partijen die bezig zijn met het opzetten van de coöperatie. ,,Daar zijn we druk mee bezig. We hebben al veel vrijwilligers. We willen De Horsten in beheer en onderhoud overnemen en met de gemeente een deal sluiten over een jaarlijkse bijdrage. Het uitstel geeft ons meer tijd, maar eigenlijk willen we in de loop van dit jaar al wel aan de slag.''

Lilian Kruiter zit in een commissie in Onstwedde die zich bezighoudt met de toekomst van 't Vlasmeer. Zij is blij met het uitstel. ,,Dat geeft ons meer tijd op uit te zoeken op welke manier wij het beste ons zwembad in de benen kunnen houden.''

Bron: DVHN