• Terug
  • Nieuws
  • Drie zwembaden moeten open blijven
8 maart 2017

De gemeente Stadskanaal heeft zoals eerder gemeld het besluit over de toekomst van de drie openluchtbaden in Stadskanaal-Noord, Onstwedde en Musselkanaal met een jaar uitgesteld.

door Paul Abrahams

De gemeente heeft meer tijd nodig om een weloverwogen beslissing te nemen. Het bad in Stadskanaal wordt gerund door Stichting Bad Noord en de zwembaden in Onstwedde en Musselkanaal worden geëxploiteerd door de commerciële organisatie Optisport.

“De drie zwembaden in de gemeente Stadskanaal moeten open blijven.” Dat benadrukken Hans Broekhuis van Bad Noord en Lilian Kruiter van ‘t Vlasmeer in Onstwedde. “De sociale functie van de zwembaden moet absoluut niet onderschat worden. Dat roepen we al jaren, maar blijkbaar komt die boodschap niet goed over bij de beleidsbepalers. Het is aan ons om dat in de komende maanden nóg beter te doen. Een zwembad is meer dan een bak water, het is aan ons om dat te laten zien.”

Een delegatie van Bad Noord en van ‘t Vlasmeer heeft onlangs met elkaar gesproken en nog deze maand staat een vervolggesprek op het programma om een gezamenlijke visie op te stellen om de gemeente Stadskanaal te overtuigen dat ook in de komende jaren kan worden gezwommen in de drie openluchtbaden. Een plan waar de gemeente niet omheen kan.

“In Musselkanaal wordt gewerkt aan een commercieel plan om het zwembad te laten exploiteren in de vorm van een dorpsbedrijf. De Stichting Bad Noord is al jaren een dorpsbedrijf, wij willen ervoor zorgen dat de toegang tot het zwembad laagdrempelig blijft en dat het een veilige ontmoetingsplek is voor kinderen, ouders, ouderen en vrijwilligers.”

Eigen baas

Lilian Kruiter steekt de loftrompet over de werkwijze in Stadskanaal-Noord. “Daar wordt sinds jaar en dag het zwembad gerund door vrijwilligers. Zij zijn eigen baas. Ze bepalen bijvoorbeeld zelf de prijs van het toegangskaartje, de openingstijden en de aanschaf van speelvoorzieningen. In Onstwedde liggen twee bakken met water, het kaartje is duurder dan in Stadskanaal-Noord en als het in september onverhoopt nog warm weer is, dan is ons zwembad gesloten. En als de temperatuur rond de twintig graden schommelt, is het ook maar de vraag of in Onstwedde kan worden gezwommen. Wat dat betreft kijken we best wel met een jaloerse blik richting Bad Noord. Ze zijn daar goed bezig, heel knap. Maar we zien ook dat deze manier van exploiteren veel vergt van vrijwilligers, veel taken die Optisport nu voor ons doet zullen we dan zelf uit moeten voeren. Maar om dit alles vorm te kunnen geven kunnen we wel profiteren van de jarenlange ervaring die Bad Noord in huis heeft.”

Samen een vuist maken

“We hebben inderdaad veel ervaring in huis voor wat betreft het exploiteren van een zwembad”, vult Hans Broekhuis aan. “Het is goed om samen de schouders eronder te zetten. Om samen een vuist te maken. Samen kun je ook efficiënter gaan werken om kosten te besparen. Heel simpel, we willen allemaal hetzelfde: een fijn zwembad voor de inwoners van het dorp en structureel financiële hulp van de gemeente. Naast een flink aantal vrijwilligers, zijn professionele medewerkers onmisbaar. Denk aan onder meer het toezicht, het geven van zwemlessen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. We willen onze vrijwilligers niet overbelasten, we willen ook beslist geen banen verdringen.”

Zowel Broekhuis als Kruiter hopen met de gemeente goede afspraken te kunnen maken over het geplande onderhoud en een soepele overgang. “Als we de zwembaden volledig in eigen beheer kunnen nemen, dan kunnen de zwembaden weer minimaal tien jaar vooruit. Met een goed zwembad en veel leuke activiteiten, krijg je ook meer betalende bezoekers over de vloer. Zeker weten. Vooral in de vakantieperiode, als alle andere voorzieningen zijn gesloten. Dan is een zwembad heel erg belangrijk. Die sociale binding in het dorp, die is werkelijk onbetaalbaar.”

Bron/foto: Kanaalstreek