9 februari 2017

Meerderheid raad Stadskanaal ziet het wel zitten met Veendam en Pekela

Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de bespreking van het rapport van bureau Berenschot over deze herindelingsvariant.

Het rapport riep vragen op. Over de belastingdruk in een nieuwe gemeente bijvoorbeeld – de lastendruk in Stadskanaal is nu laag – en over een al dan niet te grote afstand tussen burgers en bestuurders.

Zorgen werden er ook geuit. Over de stelling in het rapport dat menig inwoner van Oude Pekela de beoogde fusie liever niet wil. En over de kritische geluiden die eerder deze week uit de gemeenteraden van Pekela en Veendam klonken en die duidelijk maakten dat van eensgezindheid geen sprake is. ,,Ik had liever gezien dat overal hetzelfde positieve geluid had geklonken'', stelde Bert van Beek (ChristenUnie).

Maar de meeste politici maakten vooral duidelijk zo'n grote gemeente te willen en te vertrouwen op de voordelen ervan. CDA'er Gert-Jan Boels kwam al met een ludieke suggestie voor de nieuwe naam: Groot Onstwedde.

De raadsleden benadrukten ook dat, als het besluit tot een fusie er ligt, de drie gemeenten er op basis van gelijkwaardigheid naartoe moeten werken. Van een dominante rol van Stadskanaal, als grootste, mag geen sprake zijn.

Burgemeester Baukje Galama liet datzelfde positieve geluid horen. Zij zei zich volop voor de vorming van de nieuwe gemeente in te willen zetten en te hopen op een ja-woord op 28 februari. Dan beslissen de drie raden definitief over een herindeling.

Meerderheid raad Stadskanaal ziet het wel zitten met Veendam en Pekela.

Bron: DVHN