• Terug
  • Nieuws
  • Wat te doen met zwembad in ons dorp
27 januari 2017

Het reddingsplan voor het zwembad De Horsten in Musselkanaal wordt verder uitgevoerd. Het enthousiasme daarvoor in het dorp is namelijk erg groot.

Dat stelt voorzitter Ben Schomaker van de Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal (SDM). ,,We hebben deze week over het reddingsplan vergaderd met mensen uit allerlei geledingen van ons dorp’’, zegt hij. ,,Zij zijn er allen heel positief over en willen graag hun steentje bijdragen. We hebben zelfs met elkaar besloten een werkgroep op te zetten. Dat draagvlak is cruciaal voor ons, we kunnen nu verder gaan.’’

Het openluchtbad De Horsten is van de gemeente Stadskanaal. Die moet echter bezuinigen en staat daarom voor de vraag wat te doen met haar zwembaden. (ze heeft namelijk ook zo’n voorziening in Onstwedde en in Stadskanaal-Noord).
Vorig jaar al reddingsplan

Uit angst dat De Horsten vanwege die bezuinigingsoperatie gesloten wordt, legden Schomaker en zijn medebestuurders vorig jaar al een reddingsplan voor het bad op tafel. Dat houdt in dat een dorpsbedrijf of een dorpscoöperatie wordt opgericht die De Horsten van de gemeente overneemt en gaat runnen. Waardoor die gemeente veel minder kwijt is.

Mede naar aanleiding van dat plan besloten de gemeentebestuurders een besluit over de baden uit te stellen tot later dit jaar. ,,We krijgen zo meer tijd om onze voornemens verder uit te werken’’, zegt Schomaker. ,,Maar eerst moesten we ook weten hoe de mensen in ons dorp er over denken, ook omdat ons plan valt of staan bij de inzet van vrijwilligers. Vandaar onze bijeenkomst van deze week.’’

Met de positieve uitslag van die bijeenkomst ‘op zak’ wordt nu bekeken hoe het dorpsbedrijf of de dorpscoöperatie (,,We onderzoeken welke vorm het beste is’’) verder handen en voeten gegeven moet worden en hoe die uiteindelijk het bad gaat bestieren.

,,We willen nu bijvoorbeeld onderzoeken hoe we De Horsten energiezuiniger kunnen maken en hoe we het terrein rond het bad voor meer doeleinden kunnen gebruiken. Denk aan bootcamp. Zo willen we meer mensen lokken en daarmee ook de inkomsten vergroten. Want er moet natuurlijk wel geld in het laatje komen om de zaak draaiende te houden. Denk alleen al aan de kosten voor een badmeester. We hopen daarbij natuurlijk op veel vrijwilligers.’’

Schomaker hoopt ook dat een goede deal met de gemeente gesloten kan worden over de wijze waarop De Horsten kan worden overgedragen.

Bron: DVHN