• Terug
  • Nieuws
  • 'Herrieschoppers en paniekzaaiers'
14 december 2016

Manege De Driesporen in Onstwedde vormde het decor voor een EHBO-oefening door de afdeling Zuidoost Groningen van het Rode Kruis, in samenwerking met de veiligheidscommissie van manege De Driesporen en Lotuskring Emmen.

“Tijdens de lessen in de manege gebeuren er allerlei ongelukken”, legt voorzitter Anita Huiting van het Rode Kruis uit. “Er ligt een slachtoffer gewond in een paardenstal, hij heeft een trap van een paard gehad en verkeert in een shock. Een buurtbewoner komt kijken bij de lessen en heeft last van onderkoelingsverschijnselen. Een slachtoffer klimt op de heftruck om iets te pakken en komt ten val en heeft last van wervelletsel. Een slachtoffer heeft een alcoholvergiftiging en ligt op de grond in de kantine en er is een mevrouw die aan diabetes lijdt en suiker nodig heeft. De vijf pseudo-slachtoffers werden geholpen door enkele vrijwilligers van de manege. Zij figureren als herrieschoppers en paniekzaaiers.”

“Deze oefening was het startsein van het nieuwe seizoen van de Rode Kruis afdeling Zuidoost Groningen”, vervolgt Anita. “Samen met de BHV’ers van de manege werden de vaardigheden van de hulpverleners op de proef gesteld. De onderlinge communicatie is een belangrijk element om een hulpverleningsactie te laten slagen. De lotusslachtoffers van Lotuskring Emmen bootsten zeer waarheidsgetrouw de verwondingen en situaties na.”

“Rode Kruis afdeling Zuidoost Groningen is een bruisende afdeling”, benadrukt Anita. “Voor evenementen in de regio zijn vrijwilligers nodig voor de EHBO-posten. Daarom zijn we op zoek naar uitbreiding van ons team. Als je geen geldig EHBO-certificaat hebt, kan het Rode Kruis zorgen voor een opleiding.”

Bron/foto: Kanaalstreek