• Terug
  • Nieuws
  • Pakken wat je pakken kan
12 december 2016

Voor de rechtbank in Groningen staan deze week elf mannen terecht wegens een serie woning- en bedrijfsinbraken in Oost-Groningen.

Pakken wat je pakken kan
Ze opereerden in wisselende samenstelling. Heel gericht gingen ze niet te werk. Ze pakten wat ze pakken konden: meubels, sieraden, lederen paardenzadels, antiek, gereedschap, postzegels, modeltreinen. Het geld dat het gestolen waar opleverde werd vooral gebruikt om drugs van te kopen. Dit zegt het Openbaar Ministerie (OM).
Het gaat volgens het OM om een groep mannen - in de leeftijd van 27 tot 37 jaar - die in Oost-Groningen veel overlast veroorzaakten. Bijna alle verdachten zijn eerder veroordeeld in verband met woninginbraken.

‘Viel op’
De 27-jarige R.K. uit Stadskanaal en de 28-jarige X.S. uit Musselkanaal worden beschouwd als de hoofdverdachten. Zij zijn volgens het OM bij alle zaken betrokken geweest. K. ging ook op onderzoek uit. Volgens een woordvoerster van het OM dacht hij dat hij dat onopvallend deed, maar dat bleek niet het geval. ,,Wat hij deed viel op.’’
Nadat een aantal aangiftes van woninginbraken was gedaan, werd besloten het speciale woninginbraken-team (het zogeheten wit-team) in te zetten. Gedurende het politie-onderzoek kwamen steeds meer verdachten in beeld. Een aantal van hen, onder wie K. en S. zaten lange tijd vast. Op dit moment is geen van de verdachten gedetineerd.

Twee dagen
De rechtbank heeft twee dagen voor het strafproces uitgetrokken. Maandag staan onder anderen de twee hoofdverdachten terecht. Dinsdag moeten drie mannen komen opdraven die worden beschouwd als de helers. Vijf verdachten worden behalve van inbraken ook verdacht van brandstichting in een woning in Gasselternijveenschemond, in mei 2015.
De inbraken werden onder meer gepleegd in Veendam, Stadskanaal, Onstwedde, Musselkanaal, Veelerveen en Vlagtwedde.

Tweede keer
Het is de tweede keer dit jaar dat een grote groep mannen die worden verdacht van woning- en bedrijfsinbraken uit Oost-Groningen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Eerder ging het om een groep jonge verdachten (ook minderjarigen) uit vooral Sappemeer. In die zaken werden gevangenisstraffen opgelegd tot dertig maanden.

Bron: Dagblad van het Noorden