• Terug
  • Nieuws
  • Vervangen straatverlichting
24 november 2016

De gemeente Stadskanaal is druk bezig met het uitvoeren van het openbare verlichtingsplan en vanaf 28 november gaat de gemeente aan de slag met het vervangen van openbare verlichting in de Luringstraat en in Holte.

De gemeente Stadskanaal is momenteel druk bezig om alle openbare verlichting in de gemeente energiezuinig en dynamisch te maken. Door alle conventionele armaturen te vervangen door LED verlichting maken we de verlichting energiezuinig. Daarnaast maakt de gemeente de verlichting dynamisch, dat wil zeggen dat ‘communiceren’ met de armaturen mogelijk is. Zo meldt een lichtmast die in storing staat zichzelf bij de gemeente. Een kapotte straatlantaarn hoeft u daarom niet meer te melden bij de gemeente.
Vanuit het beheersysteem kan de monteur direct alle gegevens zien, waardoor hij met de juiste materialen op pad kan en de storing snel kan verhelpen. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting te dimmen, waarmee verlichting op maat wordt aangeboden. Op momenten dat er geen verlichting nodig is, bijvoorbeeld ’s  nachts, kan de verlichting worden gedimd.

Het energiezuinig en dynamisch maken van de openbare verlichting wordt, verdeeld over meerdere jaren, gefaseerd in de gehele gemeente uitgevoerd. Om te bepalen welke verlichting als eerste vervangen wordt is in eerste instantie gekeken naar leeftijden van armaturen en masten, technische levensduur van de lichtmasten en welke lampen een hoog stroomverbruik hebben. Op basis van deze gegevens zijn selecties gemaakt en is een prioritering gegeven aan alle wijken of straten.

Vanuit deze prioritering wordt binnenkort gestart met werkzaamheden aan de openbare verlichting in de Luringstraat en Holte. Aan de Luringstraat worden alleen de bestaande armaturen vervangen door LED armaturen. In Holte worden bestaande lichtmasten langs de rijbaan verwijderd en nieuwe lichtmasten (met LED armaturen) langs het fietspad terug plaatsen. In sommige gevallen komen de nieuwe lichtmasten op een iets andere positie te staan. De werkzaamheden in Onstwedde starten in week 48 (28 november) en zullen hopelijk eind dit jaar gereed zijn. Eén en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden.