• Terug
  • Nieuws
  • Tsjernobylkinderen naar brandweermuseum
14 november 2016

Dinsdag 15 november 2016 komen zo'n 30 Tsjernobyl kinderen naar het brandweermuseum voor een leuke middag.

We hebben die middag een aantal leuke spelletjes voor de kinderen zodat ze even hun gedachten bij iets leuks kunnen hebben. De kinderen worden om 13.30 bij het museum verwacht. Wij als brandweermuseum vinden dit een leuke samenwerking met stichting hulp Tsjernobyl kinderen Mussel - Onstwedde. Om wat meer bekendheid voor stichting Tshernobyl kinderen zou het leuk zijn dat hier in de media wat aandacht aan wordt besteed. U bent natuurlijk ook welkom die middag om zelf verslag te doen van deze leuke en speciale middag.

Hieronder nog even wat meer informatie over de stichting.

In de periode van 12 november t/m 2 januari komen 27 kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl naar Mussel en Onstwedde. De kinderen komen uit de dorpjes Charomsk en Olpen. Deze liggen in het zuiden van Wit-Rusland, waar ze nog altijd last hebben van de gevolgen van de kernramp die daar plaats heeft gevonden. Sinds 1998 haalt de Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde elke twee jaar een groep kinderen naar Nederland. De kinderen komen hier voor hun gezondheid. Veel kinderen hebben last van vermoeidheid, groeiachterstand en schildklierklachten. Door hier zeven weken te zijn, krijgt hun gezondheid een enorme oppepper. Bovendien zijn de kinderen die hier geweest zijn ook ambitieuzer als ze weer teruggaan.

Tijdens deze weken krijgen de kinderen les van hun eigen twee juffen en is er een tolk mee om de kinderen te begeleiden. De lessen vinden plaats in ‘De Bun’ in Mussel. Naast de Russische lessen worden er ook uitstapjes voor de kinderen georganiseerd.

Bron: 112Groningen