• Terug
  • Nieuws
  • Geen interesse voor herindeling
25 oktober 2016

De interesse voor de gemeentelijke herindeling tussen Pekela, Stadskanaal en Veendam (PSV) is bij de bevolking helemaal weg. Voor het toekomstforum dat afgelopen donderdagavond zou worden gehouden, schreven zich slechts vier personen in.

Er waren maar liefst 240 inwoners schriftelijk gevraagd te willen meedoen. Volgens een woordvoerder uit alle drie de gemeenten evenveel. Uiteindelijk zou met plusminus 100 ingezetenen uit PSV worden gesproken over de mogelijkheden van een samenvoeging. Door de minimale aanmelding werd de bijeenkomst echter afgelast.

Meetings
In de drie genoemde gemeentes waren eerder meetings met de bevolking. In Stadskanaal en Veendam waren de opkomsten zeer matig. In Pekela deden aan de stemrondes respectievelijk 40 personen mee (De Binding) en ruim 30 in De Kiepe. Onderzoeksbureau Van Berenschot sprak in de drie gemeentes verder met maatschappelijke instellingen en met ondernemers. Ook de schooljeugd mag zijn mening nog geven over de mogelijke samenvoeging.

Eind volgende maand mag een tussenrapportage van het bureau worden verwacht. Rond de jaarwisseling beslist de raad van Pekela of ze met de besprekingen doorgaat.

Overigens is er over de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen nog heel veel verwarring en is er volgens een Pekelder raadslid nog veel mogelijk. “Huidige gemeentes kunnen zelfs nog worden opgedeeld. Zo kan in principe Oude Pekela nog naar Oldambt en Nieuwe- en Boven Pekela nog naar Stadskanaal.”

Lang niet alles geregeld
Ook verder in de provincie is nog lang niet alles geregeld en lijken bestaande gemeentes uit elkaar te worden getrokken. Het dorp Onstwedde, nu nog horende bij de gemeente Stadskanaal, wil bijvoorbeeld graag gekoppeld worden aan de nieuwe gemeente Westerwolde, die is gevormd door Bellingwedde en Vlagtwedde. Het dorp Middelstum, nu nog gemeente Loppersum, wil graag naar Eemsmond.

Feerwerd wil naar Zuidhorn en Garnwerd wil bij Winsum gaan horen. Delfzijl en Appingedam willen beslist niet samen en ook Loppersum wil niets van Delfzijl weten. Haren wil zelfstandig blijven en wil zeker niet worden samengevoegd met Groningen. In het Westerkwartier is het wat rustiger, al zit ook daar nog niet alles in kannen en kruiken.

Bron: Kanaalstreek