• Terug
  • Nieuws
  • College B&W geeft nog geen reactie
23 september 2016

De gemeente Stadskanaal moet eindelijk eens de knoop doorhakken over de toekomst van haar drie openluchtzwembaden.

Dat eist coalitiepartij CDA in de gemeenteraad. De christendemocraten hebben een brief naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd over de kwestie.

De baden zijn De Horsten in Musselkanaal, ’t Vlasmeer in Onstwedde en Bad Noord in Stadskanaal. De laatste wordt gerund door een stichting en vrijwilligers. De eerste worden in opdracht van de gemeente door een bedrijf beheerd.

De afgelopen jaren namen de gemeentebestuurders al maatregelen om de kosten van de zwembaden te drukken. Zo werd in ’t Vlasmeer en De Horsten het ochtendzwemmen beperkt en gaan die baden ’s middags alleen open bij temperaturen van 20 graden of meer.

Desondanks blijven de baden zo’n kostenpost dat burgemeester en wethouders nog meer willen bezuinigen. Ze willen met de gemeenteraad praten over de vraag of alle drie baden wel kunnen blijven.

,,Die discussie had voor de zomer al gevoerd moeten worden, maar is verschillende keren uitgesteld’’, zegt CDA-fractievoorzitter Gert Jan Boels. ,,Maar er moet nu eindelijk in het openbaar over deze kwestie worden gesproken. Zodat er voor personeelsleden en andere betrokkenen eindelijk duidelijkheid komt.’’

Boels wil dat tijdens die discussie vooral ook wordt gesproken over de vraag wat het kost om de baden weer in een optimale staat van onderhoud te brengen en zo duurzaam mogelijk te maken. ,,Aanvankelijk werd gesteld dat het om miljoenen euro’s ging. Maar in gesprekken met mensen die bij de drie baden zijn betrokken, hebben we gehoord dat het mee blijkt te vallen. Het gaat eerder om tonnen. In de brief stellen we schriftelijke vragen over de baden en vragen we ook of die bedragen kloppen.’’

Als dat het geval is, maakt dat de kans op het behoud van de drie baden volgens Boel stukken groter. ,,Zeker als ze ook nog op een andere manier beheerd gaan worden waardoor de kosten voor de gemeente kleiner worden.’’

In Musselkanaal staan dorpsbewoners klaar om op zo’n andere manier De Horsten te gaan runnen. De plaatselijke dorpsbelangenvereniging wil een soort bedrijf opzetten dat met behulp van vrijwilligers en een zwemvereniging het bad in de benen wil houden.

Henk Schlimbach van de zwemvereniging hoopt ook op snelle duidelijkheid. ,,In Musselkanaal staan we in de startblokken om met dat nieuwe bedrijf te beginnen. En inderdaad, het aanpakken en energiezuinig maken van het bad kost echt geen miljoenen.’’

Het college van B en W buigt zich eerst over de schriftelijke vragen van het CDA en beantwoordt die dan. Tot dat moment geeft het nog geen commentaar.

Bron: DVHN