• Terug
  • Nieuws
  • Een schitterende wandeling
29 augustus 2016

Op zaterdag 27 augustus vond de Roege Wilt wandeling weer plaats vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Verslag van Jan Bossen, fotograaf van Onstwedde.info

Vanaf 18.00 uur vertrokken we zaterdagavond vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling voor de Roege Wilt wandeling.

Er waren 180 deelnemers, verdeeld over 6 groepen. Onderweg kwamen we verschillende historische figuren tegen die hun stempel hebben gedrukt op het leven op en rondom de Roege Baarg en de omgeving van het stroomdal van de Ruiten Aa. Het bleek dat het er in die tijd, zo’n 500 jaar geleden, behoorlijk ruig aan toe ging. We waren er getuigen van dat een aantal meisjes, die rustig een spelletje aan het doen waren, op brute wijze werden ontvoerd. 

Een stuk verderop ontmoeten we een paar vrouwen die jammerlijk vertelden dat hun lief meisje, hun Giezeltje, onvindbaar was. Waarschijnlijk ook ontvoerd. Daarbij werden we getrakteerd op een glaasje Ruiten Aa water. Ja, als je troost zoekt in de drank kun je het maar beter uitdelen. Het smaakte heerlijk.

Vervolgens stuiten we op een paar figuren die van alles ondernamen in opdracht van de familie Addinga. En toen ontmoeten we Roege Wilt en Aycke van Ellersinghuizen. Wat konden die tekeer gaan. Wat een ruige figuren. Voor niemand bang. En een bloedhekel aan de Addinga’s en daar vochten ze dan ook tegen.

Een stuk verder ontmoeten we twee geestelijken. Die vertelden ons hoe het met één van hun voorgangers was verlopen, in opdracht van de Addinga’s. Wie niet voor ons is, is tegen ons en wordt om hals gebracht. Hier werden we, alsof het een communie betrof, voorzien van een stuk droge worst. We werden gewaarschuwd voor het smalle pad dat we moesten volgen. Wat een geweldig mooi paadje. Volgens één van de wandelaars de ideale plek om een huwelijksaanzoek te doen.

We stuiten op een paar zigeuners. Stonden te vissen in een totaal leeggevist Mussel Aa kanaal. En dat ze niets te eten hadden lag natuurlijk ook aan het schrikbewind van de  Addinga’s. En zij zaten met de gebakken peren, maar die hadden ze zelfs nog niet. En toen zagen we Giezeltje. Opgesloten in een kooi. En ze smeekte ons om haar te bevrijden. Ze wil met Aycke trouwen, en snapt niet dat Aycke haar niet komt bevrijden. Maar zoals we op één van de foto’s kunnen zien, Aycke komt niets te kort. Toen we bijna aan het eindpunt waren, waren we nog getuige van een mooie zonsondergang. Een schitterende wandeling op een prachtige avond.

Fotoreportage