• Terug
  • Nieuws
  • Geert en Klaas met Opoe Stok op vakantie
11 juni 2016

Tot ruim halverwege de vorige eeuw kende elk dorp/elke streek z’n eigen dorpsfiguren, z’n eigen ‘apartelingen’.
’t Waren meestal mensen, die door hun gedrag regelmatig aanleiding gaven tot negatieve reacties. Meer dan eens speelde echter ook een lichamelijke afwijking een rol. Als iemand met bijv. een bochel (kwam toen nog vrij regelmatig voor), een houten been, een erg opvallende manier van lopen of een abnormale buikomvang ook nog extreem gedrag vertoonde, dan was zijn/haar “loopbaan” als dorpstype vrijwel een zekerheid.
Gelukkig zijn we er wat dat betreft m.i. de afgelopen decennia toch wel op vooruit gegaan.

 
Om u een beetje een indruk te geven over de wijze waarop je als kind tegen zulke dorpsfiguren aankeek, maar ook hoe ze zelf reageerden, heb ik een verhaal opgediept dat ik al zo’n jaar of 50 à 60 geleden schreef, op basis van eigen (jeugd)ervaringen.

Maak derhave kennis met ‘OPOE STOK’, ca. 1950.

Wij, Geert en Klaas, hebben inmiddels ook royaal de leeftijd van Opoe Stok bereikt (let wel: we hebben 't alléén over de leeftijd !!!) en daarom vinden we, dat we na deze aflevering een paar maanden zomervakantie mogen gaan houden. Wij wensen ook alle volgers van deze rubriek een ontzettend fijne en zonnige vakantie. Enne..... denk om de zonnbrandcrème, hè !

Geert Schreuder (‘Taikens’) & Klaas Meijer (‘Toal’) 

E-mail Geert Schreuder

E-mail Klaas Meijer


Lees hieronder alle 47 verhalen van Klaas Meijer en Geert Schreuder in hun rubriek 'Taikens en Toal'. Het zijn verhalen en tekeningen over het Onstwedder wel en wee van toen met een knipoog vanuit het heden.

47 verhalen en tekeningen


Lees hieronder 102 verhalen in de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer.

102 verhalen