• Terug
  • Nieuws
  • Te weinig geld voor drie openluchtbaden
4 juni 2016

De gemeente Stadskanaal heeft niet genoeg geld op de plank liggen om de drie verouderde openluchtbaden in Musselkanaal, Stadskanaal-Noord en Onstwedde een grondige opknapbeurt te geven.

Nog dit jaar neemt de gemeenteraad van Stadskanaal een definitief besluit. In opmaat naar de beslissing stuurt het college van burgemeester en wethouders binnen enkele weken een aantal scenario’s naar de gemeenteraad. Dat varieert van de drie zwembaden open houden tot de drie zwembaden sluiten. En alles wat er tussen zit wat maar denkbaar is.

Het Huis voor de Sport heeft laten weten dat één openluchtzwembad in de gemeente Stadskanaal meer dan voldoende is. Een tijdje geleden, tijdens een werkbezoek van het college van burgemeester en wethouders aan Onstwedde, werd al snel duidelijk wat de inwoners van Onstwedde willen. De zwembaden in Musselkanaal, Onstwedde en Stadskanaal-Noord moeten worden gesloopt en in Onstwedde wordt vervolgens een splinternieuw duurzaam zwembad gebouwd, inclusief ‘alle toeters en bellen’.

Voorzitter Hans Broekhuis van Stichting Zwembad Noord – de stichting neemt sinds 2002 met vele tientallen vrijwilligers de exploitatie van het zwembad voor haar rekening – heeft het artikel ook gelezen in de Kanaalstreek. “En ik niet alleen”, vervolgt Broekhuis. “We worden als bestuursleden op straat regelmatig aangesproken door verontruste bewoners. Zij denken dat de beslissing al is genomen op het gemeentehuis en dat het zwembad in Noord wordt gesloten. Dat hun zwembad wordt afgepakt door de politiek. Maar het kan echt nog alle kanten op.”

Broekhuis vindt het jammer dat ‘Onstwedde’ blijkbaar de competitie aan gaat met Musselkanaal en Stadskanaal-Noord. “Wij willen daarentegen absoluut niet concurreren met de twee andere openluchtzwembaden in de gemeente Stadskanaal. Wij hanteren namelijk een ander standpunt. Wij pleiten voor het open houden van de drie huidige zwembaden, in plaats van het bouwen van één nieuw zwembad ergens op een centrale plek in de gemeente. Dat zou dan geografisch gezien ergens in een weiland in de buurt van Stadskanaal moeten zijn.”

De sociale functie van het zwembad in Noord moet absoluut niet onderschat worden, vullen Gert en Aletta Wubs aan. Zij zijn respectievelijk penningmeester en algemeen bestuurslid van de stichting. “Moet je eens kijken hoeveel mensen uit de regio dagelijks met veel plezier een duik nemen in het zwembad. Met name in de komende zomermaanden als in Stadskanaal-Noord bar weinig is te doen, omdat alle voorzieningen vanwege vakantie zijn gesloten. En tel eens het aantal enthousiaste vrijwilligers dat in touw is om alles in goede banen te leiden. Die sociale binding, die is werkelijk onbetaalbaar. Maar dat geldt niet alleen voor ons zwembad, dat geldt natuurlijk ook voor Musselkanaal en Onstwedde. Daarom moet je schouder aan schouder staan om het zwembad te behouden en elkaar beslist niet de tent uit vechten.”

In Noord zien ze de besluitvorming in de raadzaal met veel vertrouwen tegemoet. “We gooien de handdoek beslist niet in het water. Integendeel. We hebben onlangs zelfs nieuwe glijbanen geplaatst en binnenkort investeren we in speeltoestellen. Dat doe je niet als je denkt dat het einde oefening is. Wij zien een toekomst voor Bad Noord.”

Bron/foto: Kanaalstreek