• Terug
  • Nieuws
  • Bijeenkomst vier kerkenraden
27 mei 2016

Donderdag 19 mei hebben ruim veertig leden van de vier kerkenraden van de kerken uit Onstwedde en Alteveer in De Brinkhof samen gesproken over het kerkenwerk. De vier predikanten hebben van deze avond een verslag vastgesteld en willen dat ook graag delen met de bezoekers van Onstwedde.info.

Verslag van de vergadering op 19 mei jl van de gezamenlijke kerkenraden van Alteveer en Onstwedde.

Deze vergadering werd geopend door ds J.M. Viergever met gebed en het lezen van Handelingen 15 : 1-6. Over dit gedeelte volgde een korte uitleg. Daarna volgde een korte toelichting op de aanleiding van dit samenzijn. Vervolgens kregen alle aanwezigen een puzzelstukje, een onderdeel van een foto die genomen was van de verschillende kerkelijke gebouwen. Met de personen die ook een stukje hadden van dezelfde foto werd een groepje gevormd. Elk groepje heeft met elkaar gesproken over de dezelfde vragen:

1. Hoe beleef jij je ambt?
2. Hoe kunnen we elkaar als kerken/gemeenten ondersteunen?
3. Hoe stimuleren we onze jongeren in het christelijk geloof?
4. Welke droom heb je voor jouw kerk in jouw dorp?

In de verschillende groepjes zijn indrukken, ervaringen en meningen met elkaar gedeeld. Na een ronde van koffie en thee kreeg ds J. Rozema de leiding. Elke groep mocht naar aanleiding van elke vraag een kernachtig antwoord geven. Een veelheid van antwoorden kwamen naar voren die samen ook weer een geheel vormden.

Samenvattend:

1. Hoe beleef jij je ambt?
De ervaring leert dat de roeping tot het ambt algemeen een verdieping van de persoonlijke geloofsbeleving heeft gebracht. Dat geldt ook voor de beleving van hoe we gemeente zijn in 2016. Ook zien we hoe de waardering van het ambt binnen de gemeente aan het verschuiven is.

2. Hoe kunnen we elkaar als kerken/gemeenten ondersteunen?

Het is belangrijk elkaar als leden van Christus te respecteren. Activiteiten onderling met elkaar afstemmen. Werkvormen uitwisselen. Algemeen: samenwerking moet groeien; dat kost tijd.

3. Hoe stimuleren we onze jongeren in het christelijk geloof?
Bijbelse grondwoorden vormen een belangrijk fundament in een heftige samenleving. Openheid over hoe je zelf het geloof persoonlijk beleeft en relevant maakt binnen jouw leven, is belangrijk voor de geloofsoverdracht.

4. Welke droom heb je voor jouw kerk in jouw dorp?
Een florerende kerk die door God Zelf in stand wordt gehouden en die Hem belijdt als Heer. Gedacht wordt aan gezamenlijk vieren van de tweede feestdagen. Ook wordt aandacht gevraagd voor een realistische tijdsplanning.

Het was verrassend om te merken hoeveel liefde er onder de ambtsdragers van de vier gemeenten naar voren kwam voor de kerk. Ontdekt werd  dat in elke gemeente de kerkenraad voor dezelfde uitdaging staat: hoe kunnen we een levende gemeente van Christus zijn. Ook kwam naar voren het verlangen om niet langer afgezonderd van elkaar te werken maar samenwerking te zoeken waar dit mogelijk is. Boeiend was een antwoord op de laatste vraag: het is een verkeerde vraag…

Ds J.P. Rozema heeft de samenkomst afgesloten met het lezen van Handelingen 15 : 23-33 en gebed.

Allen bleven nog geruime tijd bij elkaar voor verder informeel gesprek. Met dankbaarheid wordt terug gezien op een goede ontmoeting en kennismaking met elkaar. Gehoopt wordt dat deze avond mag bijdragen tot een verdere samenwerking.

Namens de gezamenlijke voorgangers,
Ds J.P. Rozema
Ds. R. Slaar
Ds. J.M. Viergever
Ds. W.T. van Voorst