• Terug
  • Nieuws
  • Excursie en workshop Landschapsbeheer
13 mei 2016

Excursies en workshop over de bodem als landschapsdrager

Sta eens stil bij de grond onder je voeten. De bodem is een van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen. Iedereen maakt er bewust of onbewust iedere dag gebruik van. De bodem voorziet mens en dier van voedsel en drinkwater. Maar de bodem ademt, groeit, drinkt en eet ook zelf. Voor iedereen die wel eens stil wil staan bij de grond onder zijn voeten, organiseren Landschapsbeheer Groningen en Trunk & Branches op 4 juni een eerste excursie door het gebied van Smeerling. Milieugedeputeerde Nienke Homan geeft om half tien het startsein. 

In de bodem ligt de ontstaansgeschiedenis van het landschap besloten. Hij bepaalde wat mensen aten en vaak ook wat ze deden in een bepaald gebied. De bodem is daarmee de basis voor veel cultuurhistorische elementen. Tegenwoordig staat de kwaliteit van die bodem echter onder druk door wat de mens ermee doet. Met de excursie ‘Bodem als landschapsdrager’ willen de organisatoren laten zien hoe bijzonder de bodem is. Welke invloed heeft hij op wat je boven de grond ziet? En wat zit er eigenlijk in de grond onder onze voeten, wat we niet dagelijks zien. De biodiversiteit in de bodem is veel groter dan die erboven. Er valt dus heel veel te ontdekken op 4 juni in het gebied van Smeerling. 

Workshop Goed recept
Een gezonde bodem is essentieel voor de voedselvoorziening. Maar wat is een gezonde bodem? En hoe zorg je dat de bodem gezond blijft? In de gratis Workshop ‘Recepten voor het voeden van je bodem’ leggen Landschapsbeheer Groningen en Trunk & Branches uit hoe iedereen bodemverbeteraars kan maken voor een bloeiende, boeiende en groeiende tuin. Composteren is net als koken: zorg voor de juiste ingrediënten, volg het recept, af en toe roeren en er ontstaat een heerlijke voeding. De workshop biedt informatie, maar vooral veel praktische tips. Deelnemers krijgen een werkboek mee, waarmee ze zelf thuis stap voor stap aan de slag kunnen gaan. 

Eindige hulpbron
Naast de excursie in Smeerling, staan er ook nog excursies gepland in de Heemtuin in Muntendam en Coendersborg in het Westerkwartier. De provincie Groningen financiert de excursies en de workshops omdat ze het bewustzijn voor duurzaam beheer van de bodem wil vergroten. “De bodem is een eindige hulpbron. In onze provincie ervaren we dat letterlijk aan den lijve als gevolg van de gaswinning. Maar ook los van de aardbevingen vind ik het van belang om bewust en zorgvuldig met deze hulpbron om te gaan. Ik vind de excursies een heel mooie manier om hier aandacht aan te besteden”, aldus Homan.

Aanmelden
De workshop wordt gegeven op 1 juni van 19.30 tot 22.00 uur in de Gasterij Natuurlijk Smeerling. De excursie op 4 juni  begint om 09.30 uur. Deelnemers zijn rond 12.00 uur terug in de Gasterij. Aanmelden voor de workshop en/of de excursie kan per e-mail. Vrijwilligers van Natuurmonumenten ondersteunen de activiteiten in Smeerling. Beide activiteiten zijn gratis.