• Terug
  • Nieuws
  • Start nieuwbouw Zorginstelling De Zijlen
14 april 2016

Zorginstelling De Zijlen bouwt in Onstwedde een nieuw appartementencomplex. Een pand voor 24 mensen met een verstandelijke beperking.

De Zijlen biedt op verscheidene plekken in de provincie Groningen huisvesting, zorg en dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. In Onstwedde is de organisatie al tientallen jaren actief in het gebouw De Woldstee. Daar wonen 24 cliënten.

Nieuw onderkomen
De Woldstee is echter verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom wordt al jaren hardop gesproken over de bouw van een nieuw onderkomen. ,,Omdat we absoluut in Onstwedde willen blijven’’, vertelt woordvoerster Ida van Emmerik van De Zijlen. ,,Dat nieuwe onderkomen komt er nu. We zetten het neer op een braakliggend terrein aan de Landlaan.’’ Op die plek stond vele jaren de Langeveldschool, een christelijke basisschool. Die fuseerde enkele jaren geleden met de andere christelijke basisschool in het dorp en heeft nu elders een onderkomen, in het gebouw De Bast. Het terrein aan de Landlaan kwam daardoor braak te liggen.
,,Op dat terrein gaat in mei de eerste schop voor het nieuwe pand de grond in’’, vertelt Van Emmerik. ,,Het is de bedoeling dat begin 2017 de huidige bewoners van De Woldstee naar het nieuwe gebouw verhuizen. Ze zullen daar wonen en 24-uurszorg krijgen. Hun dagbesteding krijgen ze in De Bolster, het multifunctioneel centrum in Onstwedde. Dat is nu ook al zo.’’

Te koop
Wat er vervolgens met de verouderde De Woldstee gebeurt, is nog onzeker. ,,We bieden dat pand te koop aan’’, zegt de woordvoerster. ,,Er kan in het gebouw worden gewoond, maar een lichte vorm van bedrijvigheid is daarbij ook mogelijk. We hopen dat De Woldstee een mooie nieuwe bestemming krijgt.’’

De Zijlen heeft elders in Onstwedde nog een vestiging, De Zonnehof. Daarin wonen cliënten die iets zelfstandiger kunnen wonen. Dat gebouw voldoet volgens Van Emmerik aan alle eisen en kan dus ‘in functie’ blijven.

Bron/foto - external-link-new-window DvhN">: DvhN