• Terug
  • Nieuws
  • Eerste order voor 3D printer binnen
27 februari 2016

Vrijdag werd bij CBS De Rank een 3D printer feestelijk in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd de eerste order geplaatst.

Begin van het schooljaar 2015-2016 is CBS De Rank gestart met het project: ‘Talentontwikkeling door wetenschap en techniek’. In samenwerking met ‘3Dkanjers Experience’ werd van een pakket schroefjes, draadjes en losse elementen een werkende 3D printer gebouwd.

Op vrijdag 5 februari werd het laatste boutje gemonteerd en de 3D printer  overgedragen aan ‘de Pepergroep’. Dit is een groep leerlingen van vier verschillende basisscholen, die op CBS De Rank extra worden uitgedaagd met bijzonder pittige leerstof.

De Pepergroep heeft de opdracht de 3D printer terug te verdienen. De Rabobank heeft met geld (sponsoring) en kennis (gastles in week van het geld) De Rank enorm geholpen. Echter, het is en blijft een forse investering en een hap uit het budget van de school.

Vanmiddag vond in De Rank de kick-off plaats. Onder grote belangstelling presenteerden de leerlingen de 3D printer. Er werd ter plaatse een winkelwagenmuntje geprint, die de naam Rankie kreeg. Deze Rankies worden in diverse kleuren van een biologisch afbreekbaar materiaal (PLA) gemaakt en verkocht voor € 1,- per stuk. Zij maken deel uit van het businessplan wat ‘de Pepergroep’ heeft gemaakt om in de toekomst de investeringen terug te verdienen. Op termijn zullen er ook bijpassende houdertjes voor de Rankies worden gemaakt. Dit alles wordt straks vanuit school en bij bepaalde activiteiten verkocht.

De PR afdeling gaat er voor zorgen dat er meer naamsbekendheid komt. Ze hebben posters ontworpen en advertenties gemaakt voor op de website en in de schoolkrant.

Tijdens de presentatie kwam de eerste echte opdrachtgever langs. Het was Pieter van der Burg uit Oostwold. Hij is akkerbouwer en  vleeskuikenhouder. In 2014 kreeg hij Agrafiek Award uitgereikt. Volgens het juryrapport is Van der Burg op verschillende fronten bezig met innovaties op zijn bedrijf.

Pieter is nog steeds bezig met het uitvinden van zaken waarmee het werk op zijn bedrijf gemakkelijker en/of goedkoper wordt. Hij is begonnen met de teelt van veldbonen, die hij als voer voor zijn vleeskuikens gebruikt. Veldbonen zijn veel groter dan gewone bonen. Ze worden in november gezaaid. Pieter zaait ze met zijn zaaimachine, waarmee ook graan gezaaid wordt. Maar dit gaat niet van een leien dakje.  Om deze machine geschikt te maken voor het zaaien van de veldbonen moeten er andere schijven in geplaatst worden. Hier is moeilijk aan te komen. Pieter hoorde van de 3D printer bij De Rank en kreeg het idee de schijven door de leerlingen te laten maken. Zo werd vanmiddag de eerste opdracht geplaatst. Dit moest uiteraard wel even door de financiële commissie worden goedgekeurd! Ook werd de orderportefeuille uitgebreid met nog twee opdrachten, waaronder het maken van klemmetjes voor een vouwwagen.

Bron: Westerwolde actueel

Fotoreportage