• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedders actief in Roemenië
31 december 2015

De Onstwedders die al jaren Roemenen helpen, hebben hun werkterrein uitgebreid. Ze zijn nu actief in de hele provincie Bihor.

Bihor is de naam van een Roemeense provincie. Nanne Sterenborg, Bé Meens en andere Onstwedders kennen het gebied inmiddels heel goed. Zij helpen de inwoners ervan op vele manieren.

Sterenborg en Meems zitten in de Werkgroep Roemenië-Onstwedde. Die werd ruim tien jaar geleden opgericht en schonk in eerste instantie vooral landbouwmachines aan boeren in enkele Roemeense dorpen. ,,In de loop der jaren zijn we de dorpen ook op andere manieren gaan helpen, onder meer door het inzamelen van kleding'', vertelt Sterenborg.

Gulle gevers

De werkgroep constateerde dat in meer dorpen de nood soms hoog was. Sterenborg: ,,Daarom zijn we ons gaan richten op de hele provincie Bihor, in het noordwesten van Roemenië.''

Bij de hulpverlening speelt een ziekenhuispredikant een belangrijke rol. Met hem hebben de leden van de werkgroep regelmatig contact. De predikant praat regelmatig met collega's in de andere ziekenhuizen in Bihor en weet zo welke mensen hulp nodig hebben. ,,Op die manier weten we dat onze spullen op de goede plek terechtkomen'', zegt Meems. Vaak gaat het om kleding.

De werkgroep heeft een depot in Onstwedde waar kleding ingeleverd kan worden. ,,En dat gebeurt gelukkig nog altijd'', aldus Meems. Dit jaar gaven mensen in de regio immers ook veel kledingstukken voor pas gearriveerde asielzoekers, maar ook voor de Werkgroep Roemenië-Onstwedde bleven ze gul.

Kleding en meer

Behalve kleding worden ook geregeld bedden uit ziekenhuizen of zorgcentra naar Bihor gebracht. ,,Door reorganisaties, renovaties of andere redenen hebben deze instellingen soms bedden over en dan komen ze bij ons'', weet Meems. ,,Volgend jaar krijgen we er weer 75 uit Drenthe. We regelen dat ze naar ziekenhuizen in Bihor worden gebracht. Het kan ook gebeuren dat een bed bij iemand thuis komt te staan, bij iemand die net uit het ziekenhuis is ontslagen en thuis verder moet herstellen. Via die ziekenhuispredikant weten we wie zo'n bed nodig heeft.''

De kleding, bedden en andere spullen worden meestal door een Hongaars transportbedrijf opgehaald en naar Bihor gebracht. ,,Dat kost ons natuurlijk geld'', zegt Meems. ,,We krijgen donaties en bij ons kledingdepot hebben we een bus hangen waarin mensen geld kunnen stoppen. We hopen dat ze gul blijven, want we willen de mensen in heel Bihor graag blijven helpen.''

Bron/foto: DvhN