• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedde nog aangenamer en duurzamer
12 december 2015

Leden van de coöperatie Markebeheer versterken het landschap door boswallen en bosjes aan te pakken en nieuwe struiken en bomen aan te planten.

Al jaren zijn de bewoners van de buurtschappen Veele, Oud Veele, Wessinghuizen, Höfte, Ter Wupping, Sterenborg en Holte zeer begaan met het Westerwoldse landschap rond hun woningen. Het is tenslotte bijna hun voor- en achtertuin. Om die reden was er al de Boermarke Essen en Aa’s opgericht. De bewoners gaan met dit nieuwe initiatief nog een stap verder.

Het historisch rijke landschap wordt naast de boeren grotendeels beheerd door Staatsbosbeheer. Het is mooi en kan nog rijker aan natuur worden, zo vinden de bewoners. Of anders gezegd: ze gaan voor het versterken van de biodiversiteit. En daar gaan de bewoners nu ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Deze week is om die reden de langverwachte coöperatie Markebeheer opgericht. In nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer gaan de bewoners de boswallen en bosjes aanpakken. Dat wil zeggen stamhout wordt gezaagd en verwijderd en de takken blijven achter. Soms worden bomen enkel maar geringd om de insecten en vogels – in de langzaam afstervende boom – aan voeding en schuilplaatsen(b.v. spechten) te helpen.

De eerste 15 leden van de coöperatie gaan ook struiken en nieuwe bomen planten om het landschap te versterken. De oogst aan hout wordt onder de leden verdeeld. Onder het motto ‘samen zijn we sterk en is het gezellig’ gaan de leden deze week beginnen in een eerste proefgebied rond Höfte, Ter Wupping en Sterenborg. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Er is voldoende werk aan de winkel.

Aldus verwachten de leden, dat het buitenleven tussen Vlagtwedde, Onstwedde en Wedde nog aangenamer en duurzamer wordt. Menig recreant zal hier wandelend door de fraaie natuur de bijzonder schone lucht op kunnen snuiven.

Bron/fotoreportage: Westerwolde Actueel

Lees meer in het DvhN