• Terug
  • Nieuws
  • MFA De Bast opent zonnepanelendak
11 november 2015

Op het dak van MFA De Bast in Onstwedde zijn eind oktober 806 zonnepanelen gerealiseerd met een totale oppervlakte van meer dan 1.300 vierkante meter.

Realisatie van het project is in het kader van ‘Zon voor Scholen’. Zon voor Scholen is speciaal ontwikkeld voor scholen binnen het basis en voortgezet onderwijs. Bas Wolters, Manager Duurzaam De Vrije Energie Producent: “Juist daar wordt de basis voor een duurzame toekomst gelegd en dit willen we ondersteunen door het tastbaar maken van duurzaamheid.”
Met de realisatie van de zonnepanelen zet De Bast een grote stap in verduurzaming. De verwachtte eigen energieproductie zal een indrukwekkende 165.000 kilowattuur per jaar zijn. Het zonnedak draagt bij in de besparing van 92.000 kg CO2 per jaar.

Educatief programma
Belangrijk onderdeel van de realisatie is een geïntegreerd educatief programma speciaal samengesteld voor de aanwezige scholen binnen De Bast. Door middel van dit educatieve programma leren de scholieren over alle aspecten van duurzame energie. Zo zijn in de aula en in het natuurkunde lokaal displays waarop de leerlingen kunnen zien hoeveel energie wordt opgewekt. De displays gebruiken leraren ook om de leerlingen op een ludieke manier iets te leren.

Duurzaamheid
“We vertellen de leerlingen hoe vaak je bijvoorbeeld met een bepaalde opbrengst kunt gamen of tv-kijken. Het is één van de manieren waarop wij als school zichtbaar maken dat we duurzaamheid belangrijk vinden”, zegt Linda van Sloten, locatie directeur Ubbo Emmius Scholengemeenschap.

Vandaag wordt de zonne-installatie officieel geopend in het bijzijn van, onder andere, de gebruikers van MFA de Bast. 

bron: Streekblad/DvhN